subota, 20. jun 1998.

BEOGRADSKA POLICIJA PODNELA KRIVICNE PRIJAVE PROTIV CELNIKA KOMPANIJE “NOVOSTI"

U tajnom fondu tri miliona maraka

Beograd. - Protiv generalnog direktora Kompanije “Novosti" Radisava-Radeta Brajovica (60) beogradska policija podnela je krivicnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je izvrsio krivicno delo zloupotrebe ovlascenja u privredi za koje je zaprecena kazna od jedne do deset godina zatvora, saopsteno je juce novinarima u SUP Beograda. Krivicna prijava podneta je protiv jos nekoliko lica iz “Novosti", cija imena nisu saopstena, zbog istog krivicnog dela. Niko od njih nije uhapsen, vec su u policiji boravili samo na informativnom razgovoru.

Pukovnik Bogoljub Lazic, pomocnik nacelnika beogradske policije, rekao je da su pripadnici specijalizovane sluzbe SUP Beograda zapoceli proverom poslovanja Kompanije “Novosti" oktobra meseca prosle godine kako bi izvrsili kontrolu svih priliva Kompanije i njihovo knjizenje kroz poslovne knjige. “Sravnjivanjem poslovne dokumentacije utvrdjeno je da se kroz poslovne knjige ne knjizi ceo promet od prodaje stampe, izdavanja i prodaje kioska, stampanja oglasa, prodaje robe i drugih stvari. Vise od mesec dana bilo nam je potrebno da pronadjemo skrivenu internu dokumentaciju o stvarno ostvarenim prihodima i ispatama u Kompaniji. Ona je bila skrivena u kancelarijama Kompanije, gepecima sluzbenih automobila, kao i sefovima nekih banaka", rekao je Lazic, dodajuci da je, recimo, u sefu Trgovacke banke pronadjen deo dokumentacije i izvesna kolicina deviza.

Pronadjena dokumentacija stavljena je na raspolaganje i inspektorima Finansijske policije, koji su svojim zapisnikom, kako je juce receno, utvrdili izbegnutu obavezu placanja drustvenih obaveza u ukupnom iznosu od oko sest miliona dinara sa sve kamatama. “Generalni direktor Brajovic odobrio je stvaranje i drzanje tajnog novcanog fonda, u koji se slivao novac, sto u dinarima sto u devizama, sve u ukupnom iznosu od oko tri miliona nemackih maraka. Priliv novcnih sredstava u fond kao i njihovo trosenje nije evidentirano kroz poslovne knjige kompanije i na taj nacin izbegnuto je placanje poreskih dazbina u ukupnom iznosu od 3.134.105 dinara", istakao je Lazic uz napomenu da inspektori policije nastavljaju rad na ovom slucaju.

Policija ceslja racuna van zemlje

Kako nezvanicno saznaje “Nasa Borba", policija je podnela ili ce podneti krivicne prijave i protiv direktora “Novosti" Aleksandra Jovanovica, direktora “Evropskih novosti" Miodraga Pavlovica, finansijskog direktora Branka Vojvodica i direktora Pres komerca Momira Cabarkape. Protiv pomenutog Vojvodica, SUP je vec pocetkom ove godine podneo krivicnu prijavu, ali je ona odbacena u tuzilastvu. Policija, kako saznajemo, istrazuje stanje na nekim racunima van zemlje (recimo u Kopenhagenu) i moze se ocekivati da ce se afera “Novosti" tek razbuktati narednih nedelja.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /