subota, 20. jun 1998.

SUTRA U NISU VELIKA KONVENCIJA O DEMOKRATSKIM PROMENAMA

I Alijansa Milan Panic bez Albanaca sa Kosova

Konvencija o demokratskim promenama ce da zacrta demokratski front u koji bi trebalo da udju sve demokratske snage iz Jugoslavije i RS, rekao je Jovan Zivkovic clan Glavne kancelarije Alijanse

Nis. - Konvencija o demokratskim promenama “Kako do demokratije?" bice velika i istorijska, jer bi trebalo da okupi ne samo demokratsku opoziciju, vec celokupne demokratske snage koje su spremne da stanu na put autoritarnoj i nedemokratskoj vlasti u Beogradu, promene sistem i stvore demokratsko gradjansko drustvo, rekao je juce dr Jovan Zivkovic, clan Glavne kancelarije Alijanse za promene - Milan Panic.

Na pres konferenciji ove Alijanse na kojoj je “Konvencija o demokratskim promenama" najavljena za sutra - on je rekao da ce tada “zacrtani" demokratski front, u koji bi trebalo da udju sve demokratske snage iz Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) i RS, potpisati zakljucke ove konvencije, koji bi trebalo da budu obavezujuci. “Posto smo demokrate i legalisti zalozicemo se za promene na demokratskoj osnovi i objedinjavanje demokratskog bloka na programskoj osnovi posto su tehnicke koalicije prevazidjene. Do sada stetno liderstvo zamenicemo kooperativnoscu", rekao je Zivkovic i dodao da su na Konvenciju pozvane sve stranke u Srbiji, rukovodstva Crne Gore i RS, pojedini predstavnici stranih ambasada, udruzenja gradjana, SPC, studenti, nacionalne manjine, predstavnici slobodnih gradova i nestranacke licnosti.

“Pozvali smo i predstavnike svih albanskih partija sa Kosova i pojedinih sredstava informisanja kakvi su “Bujku" i “Koha ditore". Prema do sada dostupnim informacijama predstavnici albanske zajednice na Kosovu nece doci pored ostalog i zato sto smatraju da se na nasem skupu nece govoriti o Kosovu, vec o opstoj demokratizaciji nasih prostora. Mislimo da je nuzno da oni pokazu spremnost za takav razgovor i ukoliko ne dodju bice to minus za albansku stranu, a ne za nasu. Mi smo pokazali dobru volju da na ovom skupu razgovaramo i o opstoj demokratizaciji i problemu Kosova", rekao je Zivkovic i dodao da su “neki od njih" poslali “pozdravne telegrame".

Na Konvenciji koja ce imati formu Okruglog stola trebalo bi da se govori o zahtevima za raspisivanje novih izbora, okruglom stolu vlasti i opozicije, projekciji novog politickog sistema, integraciji opozicije u Jugoslaviji u evropskim integracionim procesima. “Ocekujemo da ce biti reci i o situaciji na Kosovu i akcijama NATO posto smatramo da je kosovski problem samo posledica autoritarne vlasti iz Beograda uprkos tome sto i albanska zajednica na Kosovu ima maksimalisticke zahteve. Mi smatramo da treba zaustaviti ratni pozar na Balkanu i i prihvatiti zahteve Kontakt grupe u vezi sa Kosovom i Filipea Gonsalesa u vezi sa demokratizacijom u nasoj zemlji", rekao je Zivkovic.

“Ubedjeni smo da ce gradjani prepoznati jos jednu politicku ujdurmu onih koji imaju necasne i sramne namere", saopstio je juce niski SPS povodom odrzavanja Velike konvencije o demokratskim promenama.

Z. Miladinovic

Na Konvenciji delegacije na visokom nivou

Predstavnici Glavne kancelarije Alijanse su dodali da su dolazak na Konvenciju do juce pre podne potvrdili: Milan Panic (koji ce predsedavati Konvencijom), Dragoslav Avramovic, Ljubisa Rakic, vladika rasko-prizrenski Artemije, Momcilo Trajkovic, Vojin Dimitrijevic, Jovan Marjanovic, Nebojsa Covic, Mile Isakov, Dragoljub Micunovic, Vuk Obradovic, Velimir Ilic, Branislav Canak, “neki predstavnici nacionalnih manjina" i “slobodnih gradova". Oni su dodali da “imaju uveravanja" da ce Konvenciji prisustvovati Milo Djukanovic, Novak Kilibarda i “delegacija na visokom nivou" iz RS koju bi po “ranijim dogovorima" trebalo da predvodi Milorad Dodik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /