subota, 20. jun 1998.

POSLE VISEDNEVNE POSETE VASINGTONU, LONDONU I PARIZU

Rugova zatrazio kontrolu nad OVK

Ilegalna organiazcija, po recima vodje kosovskih Albanaca, treba da bude stavljena pod kontrolu "albanskih politickih snaga"

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je juce da ilegalna Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) treba da bude stavljena pod kontrolu "albanskih politickih snaga". OVK je "sastavljena uglavnom od obicnih gradjana koji pokusavaju da odbrane svoje domove i mi moramo uciniti da te grupe budu pod kontrolom", rekao je on. To je prvi put da Rugova, koji je do sada tvrdio da ne zna nista o postojanju OVK, govori o toj organizaciji.

Rugova je konferenciju za novinare odrzao po povratku iz visednevne posete Vasingotnu, Londonu i Parizu. Turneju i susrete koje je imao ocenio je kao "veoma znacajne". Grupe u OVK, prema njegovim recima, "moraju biti odgovorne za svoje akcije". "Oni moraju biti odgovorni za situaciju na Kosovu... svi moraju da se ponasaju u skladu s medjunarodnim sporazumima i da ih postuju", rekao je Rugova.

On je pozdravio vezbu vazdusnih snaga NATO u Albaniji i Makedoniji. "Mi pozdravljamo vezbe NATO blizu granice Kosova i trazimo zastitu za Kosovo. Ukoliko ne prestanu srpski napadi, NATO treba da preduzme sve moguce mere i da intervenise kako bi sprecio masakre". Rugova je ocenio da je situacija na Kosovu "i dalje veoma teska" i rekao da se "napadi Beograda nastavljaju" i da su ljudi i dalje prinudjeni da napustaju svoje domove. On je ponovio je da je "najbolje resenje nezavisno i neutralno Kosovo sa svim garancijama za lokalne Srbe i neka vrsta medjunarodnog protektorata kao prelazno resenje". Rugova je odbio da komentarise susret Milosevic-Jeljcin, istakavsi da ceka da vidi sta ce se od obecanja datih u Moskvi ispuniti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /