subota, 20. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU PREDSEDNIKA I POTPREDSEDNIKA SNP CG

Momir Bulatovic najavio deblokadu savezne drzave

Od desavanja u medjuvremenu, stetu ce snositi gradjani Crne Gore, rekao je Bulatovic. Sve ono sto sada radi koaliciona vlast u Crnoj Gori, prvi ljudi SNP CG ocenjuju kao pokusaj blokiranja savezne drzave, iza cega se skriva namera za konfederalno preuredjenje SRJ ili izdvajanje Crne Gore iz zajednicke drzave, istakao Zizic

Podgorica. - Savezna drzava je ozbiljno odlucila da ne dozvoli da bude blokirana. Mi cemo se deblokirati vrlo brzo a sve sto ce se u medjuvremenu desavati bice plod jedne neodgovorne politike, koja proizvodi i proizvesce veliku stetu po interese gradjana Republike Crne Gore, izjavio je juce Momir Bulatovic, savezni premijer i predsjednik SNP CG na konferenciji za stampu svoje stranke. Odgovarajuci na pitanje u vezi sa angazmanom VJ na Kosovu, Momir Bulatovic je kazao da “VJ na Kosovu, kao i na ostalim djelovima teritorije SRJ, iskljucivo brani granice SRJ", napominjuci da su pogibije vojnika posljedica teroristickih napada Albanaca na vojsku. On je prenio uvjeravanja da se VJ na Kosovu “ponasa iskljucivo u skladu sa svojim ustavnim nadleznostima".

Usvajanje Rezolucije o zastiti vojnika iz Crne Gore Bulatovic je ocijenio kao pokusaj da se “blokira savezna drzava".

Nakon sto je podsjecen na svoju svojevremenu odluku da se rezervisti iz Crne Gore vrate sa Banije, Momir Bulatovic je kazao da je na tu svoju odluku “ponosan", ali da je situacija sada drugacija, te, prema tome, da je u prilici sada ne bi “pozvao regrute da se vrate" u Crnu Goru. Momir Bulatovic je, ujedno, najavio i to da ce Savezna vlada uskoro, “preko RTV Jugoslavije i preko drugih sredstava i formiranja koji ce djelovati na ovom prostoru, obavjestavati gradjane Crne Gore o tome da ova vlada (misli na Vladu RCG) neodgovorno radi protivno interesima i dobrobiti gradjana Republike Crne Gore".

Predrag Bulatovic, potpredsjednik SNP CG, ali i sef njene poslanicke grupe u crnogorskom parlamentu, optuzio je crnogorski parlament za mijesanje u poslove Vojske Jugoslavije time sto je usvojio Rezoluciju o zastiti prava gradjana Crne Gore koji se nalaze na sluzenju vojnog roka na Kosovu. Na jucerasnjoj konferenciji za novinare on je rekao da je zloupotrijebljena briga roditelja vojnika i kriza na Kosovu da bi se “uveo jedan konfederalni i separatisticki akt". Posebno komentarisuci tacku 4 pomenute Rezolucije, Bulatovic je rekao da je njome u Crnu Goru, protivno njenoj tradiciji, “uveden akt predaje i izdaje".

SNP CG privremeno napustila parlament

Predsjednik SNP CG Momir Bulatovic saopstio je da njegova partija nije trajno napustila crnogorski parlament, i da ce se tamo vratiti kada procijeni da to treba da ucini.

Predrag Bulatovic je pozvao partije na vlasti u Crnoj Gori da “izadju iz busije" i obnaroduju svoj stvarni program, za koji on smatra da optira za konfederaciju ili suverenu Crnu Goru. Predlog predsjednika Narodne stranke dr Novaka Kilibarde o raspisivanju referenduma na kome bi se gradjani Crne Gore izjasnili da li Crna Gora treba da ostane u zajednickoj drzavi sa Srbijom dok tamo vlada rezim Slobodana Milosevica, Bulatovic je protumacio kao potvrdu svojih procjena.

Odgovarajuci na pitanje “Nase Borbe" da li je problem u konfederalnom programu ili u tome sto se on skriveno promovise, Predrag Bulatovic je kazao da nijesu problematicni ni konfederalizam ni samostalnost Crne Gore, ako se gradjani izjasne za jedan od tih modela “vec da je problematican kontinuitet obmana Mila Djukanovica i interesne grupe oko njega". Podsjetio je, pri tom, da su se oni na proteklim izborima zalagali za SRJ na osnovama Ustava iz 1992. godine, a SNP optuzivali za unitarizam.

“Mi ovdje insistiramo na tome da su oni obmanuli birace, i sada i mnogo puta ranije", kazao je Bulatovic, objasnjavajuci da je procedura promjene drzavno-pravnog statusa Crne Gore “vrlo slozena i gotovo nemoguca".

Potpredsjednik SNP CG Zoran Zizic obavijestio je juce novinare da je njegova partija podnijela predlog Saveznom ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitost novog crnogorskog zakona o izboru poslanika u vijece republika saveznog parlamenta, i rekao da se usvajanjem tog zakona ide “na radikalizaciju krize u saveznoj drzavi i Crnoj Gori".

D. Vukovic

I Djukanovic protiv vojne intervencije

U slucaju da dodje do vojne intervencije NATO snaga na podrucju SRJ, ustavna je obaveza da se Jugoslavija toj intervenciji vojno suprotstavi, saopstio je savezni premijer i predsjednik SNP CG Momir Bulatovic.

“Ja zelim da vas obavijestim da se i g. Djukanovic priklonio tom stavu, koji proizilazi iz Ustava SRJ, kazao je Bulatovic.

Bulatovic je, podsjecajuci na razgovor predsjednika Jeljcina i Milosevica, kazao da je “opasnost od vojne intervencije otklonjena", te da se ulazu “ogromni napori da do intervencije ne dodje". Ipak je napomenuo da “to nije u nasim rukama", te ako do intervenciije NATO snaga dodje “onda su svi gradjani Jugoslavije po Ustavu duzni da se branimo".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /