nedelja, 21. jun 1997.

Makao se “seli" u Kinu I-XXI vek

Las Vegas Dalekog istoka

Kina preuzima palicu vlasti decembra iduce godine u nameri da zadrzi siroke mogucnosti trgovine, dopadljivu oazu za turiste iz sveta i gorostasnu kockarnicu sa velikim prihodima

Dragisa Popovic
(specijalno za “Nasu Borbu" iz Lisabona)

“Las Vegas Dalekog istoka", kako su mnogi putopisci nazvali Makao, poslednju portugalsku enklavu, prezivelu uz delic ogromne teritorije Kine postupno menja patinu vlasti. Umesto grba davnasnjih otkrivaca sa tvrdjavama, krajem decembra 1999. godine, lotosov cvet na zelenoj osnovi, postace simbol nove kineske teritorije. Gasi se duga portugalska uprava koja se ne broji decenijama, nego vekovima, bas kao da zeli, na pocetku 21. veka da zatvori pozutelu knjigu davnasnjih osvajanja i utone u svoje granice na Iberijskom poluostrvu.

Predstojeci meseci nagovestavaju slozen i zamrsen rasplet promene vlasti, manevre velikih multinacionalnih kompanija, talase pomeranja mocnih investitora, naviknutih na unosne zarade, i izaziva zarazu sumnjicavosti i neizvesnost kod belosvetskih trgovaca. Neki nastoje da u poslednjoj portugalskoj etapi uberu, sto hitrije, koju desetinu miliona i pohrane ih u jednu od svetskih banaka. Uprkos uveravanja zvanicnog Lisabona i Pekinga da ce “prenos vlasti biti daleko bezbolniji nego sto je to bio slucaj sa Hong Kongom", vecina magnata bojazljivo kuje nove planove, pomislja na selidbu - pouceni slucajem dojucerasnje susedne britanske enklave.

Uoci selidbe vlasti

U Makau je proteklih meseci zapazena vise nego panicna uzurbanost stranih firmi i predstavnistava, kompjuterska preracunavanja uz nagadjanja i pretpostavke, kako ce poteci tokovi kineske uprave kada zakoracimo u novo stolece. Uprkos portugalskih uveravanja da su “pravni parametri i imovinske norme gotovo istovetni", oni sa ogromnim kapitalima nisu, bar zasad, uvereni da kineska aparatura zakona i finansijskih mehanizama nece ubaciti neke od svojih pravila razmisljanja...

- Svaki biznis nosi u sebi klice velikih i malih rizika. Izgleda mi na pragu “selidbe" vlasti, da ce Makao imati znatno bezbolniji put, odmerenije tokove promena, nego sto je to bio slucaj sa Hong Kongom! - rekao je nedavno novinarima u Lisabonu Stenli Ho, poznati biznismen i multimilioner. Portugalska vlada je sracunato i odmereno vodila pregovore o pripremama za “selidbu" vlasti, prema procenama Stenli Hoa, pa ce sema promena imati gotovo isti hodored dosadasnjih zakonskih normi i cirkulaciju kapitala. Ovaj mocni magnat i, kako ga zovu, “kralj kockarnica", smatra da je sa riznicom basnoslovnog kapitala pozvan da potvrdi da ce buduci Makao ostati oaza sa “istim zivotnim tokovima biznisa i trgovine" i, cak, postupno “preuzeti ulogu i moc susednog Hong Konga, gde je pre izvesnog vremena spustena zastava britanskog carstva".

Sadasnja zabrinutost zbog ucestalih atentata, obracuna revolverskim hicima, podmetanje pozara na raznim mestima, poremetili su tokove sasvim mirnih zivotnih tokova u maloj portugalskoj enklavi. Makao je obavijen velom sumnjicenja i jazovima neizvesnosti, vrsljanjem raznih klanova i mafija da uoci odlaska Portugalaca sa kormila vlasti iskoriste svako svoju poslednju sansu.

Poslednja portugalska enklava

- Kako se kaze, u mutnom se lovi! Trebalo je ocekivati najezdu onih koji se bave crnim poslovima, sumnjivom trgovinom, obrtanjem gotovo nepostojeceg kapitala! Racunice tih nazovi biznismena su jasne, oni zele da uhvate poslednji voz zarade bez skrupula, ulaze u transakcije i razne pogodbe uz upotrebu revolvera, ocenio je u Lisabonu Stenli Ho, uveren da ce portugalska policija u zajednici sa kineskom sprecavati rigorozno sve nalete kriminala u poslednjoj etapi zivopisnog Makaoa koji je utonuo u predstojeci ciklus promene vlasti.

Ovdasnji posmatraci su uvereni da je Portugal na “korektan i dostojanstven nacin odlucio da prenese upravu Pekingu". Vlada u dalekom Lisabonu, koju sada predstavlja u administrativnoj teritoriji guverner Rosa Viera, sa odredjenim projektima nastoji da zavrsi sve sto je predvidjeno u narednih godinu i po dana do svecanog cina predavanja - na pragu dvadeset i prvog veka.

Velelepni aerodrom u Makau izgleda jedna od poslednjih gradjevina modernih neimara pod portugalskom upravom, koja ce postati neka vrsta spomenika da buduce generacije podseca na prohujala vremena. To je, cini se, vredan poklon Pekingu da Makao nastavi sa grbom lotosovog cveta i odrzi vezu sa svetom. Piste i sletne staze izgradjene su usred vodene povrsine na mestu gde je bilo veoma tesko za graditelje da dopadljiv projekat prenesu sa crteza na tlo majusne vodene oaze kraj “Las Vegasa Dalekog istoka". Turizam je postao meta odlazece portugalske uprave, namera da se razvije, na galopirajuci nacin uz svestranije prisustvo u sarenolikim bedekerima velikih turistickih agencija. I o tome je sracunati Stenli Ho imao svoje odredjeno misljenje:

- Turizam se poslednjih godina razvija i okrece dalekim morima. Namernici iz Evrope, Amerike, Australije i Afrike zele sve vise da otkriju egzoticne delove azijskog kontinenta, dopadljive kutke, daleko od sarma “vecnih" setalista, plaza i pescanih oaza Pariza, Rima, Londona, Madrida, Lisabona i drugih gradova. Makao je vec nesto izuzetno, ali ostaje da, u narednom stolecu, otvori sirom vrata dosljacima iz dalekih zemalja!

Portugalska enklava postaje, uoci skidanja zastave sa jarbola, cini se, i jedan novi i umiveni Las Vegas, gde ce jos vise stizati, vazdusnim brodovima, skupocenim jahtama ili ogromnim prekookeanskim brodovima, oni cija je zelja da okusaju srecu na azijskom ruletu. Sve vise postaje jasno da ce Makao obaviti “selidbu" u Kinu sa porodjajnim mukama, ali sa optimizmom i vrednim nasledstvom sadasnjih vlasnika u Lisabonu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /