ponedeljak, 22. jun 1998.

SVE OFANZIVNIJI POTEZI RUKOVODSTVA VALJEVSKOG JUL

Socijalisti se sami “namestaju"

Dok iz kabineta republickog premijera krecu krivicne prijave protiv socijaliste Duska Krsmanovica, direktora “Srbijanke", iz JUL na istu adresu stize ponuda za “transfer", koji bi ovoj partiji podigao rejting u selima

Valjevo. - Ucesce JUL-a u participiranju lokalne vlasti, najavljeno pred prof. dr Milovanom Bojicem, potpredsednikom Vlade Srbije i dr Leposavom Milicevic, republickim ministrom za zdravlje, na izbornoj konferenciji Jugoslovenske levice za Kolubarski okrug, izgleda pocinje da se ostvaruje.

Najpre su republicki poslanici SPO advokat Slobodan Nenadovic, dr Jordan Lazarevic i dr Milan Popovic, na redovnoj konferenciji za novinare obelodanili “poluzvanicnu informaciju" iz kuloara Narodne skupstine Srbije da ce “JUL ili SRS dati novog nacelnika Kolubarskog okruga" umesto dosadasnjeg mr Stanka Terzica (SPS). Dodatno je, iz izvora bliskih Novoj demokratiji, prednost data JUL-u s obzirom na to da su se “julovci i radikali dogovorili i Valjevo menjali za jedan drugi okruzni centar".

Poljuljane fotelje

Sve to, na poslednjoj sednici SO Valjevo Milorad Ilic, gradonacelnik i prvi socijalista Kolubarskog okruga, okarakterisao je neozbiljnoscu pojedinih medija i najavio da ce Terzic “uskoro cascavati". Medju ovim clanovima SPS-a koji nisu istomisljenici sa Ilicem i Terzicm, ovi okruzni celnici vaze za ljude koji “sami odlucuju, vode svoju kadrovsku politiku i pri tome imaju punu podrsku Milomira Minica", partijskog koordinatora SPS za rodni kraj.

Nije tajna ni to da bi republicki poslanik Predrag Savic, predsednik Okruznog odbora JUL-a za Kolubarski okrug, sa mesta direktora Zdravstvenog centra rado pomerio prim. dr Miroslava Sreckovica, predsednika valjevskih socijalista. Muka je, doduse, u tome sto nema lekara koji veruju u to da je “lepo, lepse, levo". Jedino ako kandidat ne bude dr Zivorad Despotovic iz Lajkovca, kome je na diskusiji sa govornice izborne okruzne konferencije Jugoslovenske levice cestitao licno dr Bojic, a mogla bi pomoci i dr Leposava Milicevic kao resorni ministar. Razloge treba posebno traziti: valjevski Zdravstveni centar, posebno regionalna bolnica, poodavno su kuca bez domacina.

Nije nepoznato ni to da se ljulja fotelja i Dusku Krsmanovicu, direktoru “kuce domacinske", prvom coveku “Srbijanke". Socijalisti su njime nezadovoljni zbog toga sto jos nije vracen kredit Republickom fondu za razvoj. Rokovi su pomerani nekoliko puta, a poslednja poruka iz kabineta premijera Mirka Marjanovica glasi da “uskoro krecu i krivicne prijave".

Krsmanovic ima ponudu JUL-a za “transfer" koji bi, ukoliko se ostvari, partiji dr Mire Markovic podigao rejting u selima, bar onima sa kojima “Srbijanka" saradjuje, a njih nije mali broj - oko 4.000 kooperanata povezano je sa jednim od najvecih proizvodjaca hrane u Srbiji.

Marketinski trik

Licno Minic, opet on, zamerio je Krsmanovicu u javnim nastupima u ovdasnjim lokalnim medijima da neopravdano kasni i veoma vazan projekat “Jugoslavija voce". S obzirom na to da bi “Srbijanka" trebalo da da ljude u proizvodne hale, uz sirovinu koju ima, a da dobije nove masine i savremenu svetsku tehnologiju za preradu voca, posebno maline, logicno je pretpostaviti da je prica o “Jugoslavija vocu", makar u nju bili ukljuceni i Minicev ZTP “Beograd" i “BB grupa" Borke Vucic, bila samo dodatni marketinski trik u predizbornoj kampanji Milana Milutinovica posle poraza Zorana Lilica. Sam Krsmanovic, pak, nije rad da tek tako menja partijske boje.

Ima, doduse, razocaranih socijalista u pravosudju posle imenovanja Aleksandra Nikolica, sekretara SO Valjevo, za novog predsednika Privrednog suda, iako nijednog dana nije sudovao u ovoj instituciji. Oni ce se, kazu, u SPS-u povezivati u mesnim organizacijama van Valjeva, u mionickoj opstini na primer. To nerazumevanje nacina vodjenja kadrovske politike ovdasnjeg SPS-a “made in" Ilic i Terzic potkrepljuje i cinjenica da je sa mesta direktora Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje pomeren Vladan Jerinic, predsednik-volonter Izvrsnog odbora SO Mionica, da bi na to mesto bio postavljen Slobodan Sevic, doskorasnji direktor Fabrike vijaka “Gradac", koga su smenili radnici nezadovoljni primanjima.

Konacno, aktiv privrednika JUL-a analizirao je poslovanje “Valjevske stamparije" i najavio skeniranje situacije u “Krusiku", “Stefilu" i VIK-u. O poslovanju modne konfekcije “Uzor", ciji je direktor Predrag Savic, poslanik JUL-a, nimalo ruzicastom, naravno - ni reci.

B. Vicentijevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /