ponedeljak, 22. jun 1998.

MEDJUNARODNA HELSINSKA FEDERACIJA ZA LJUDSKA PRAVA O SITUACIJI NA KOSOVU

Za eskalaciju nasilja najodgovorniji je Milosevic

Beograd. - Medjunarodna helsinska federacija (IHF) uputila je svoju misiju u severnu Albaniju i Crnu Goru, kako bi prikupili informacije o slucajevima krsenja ljudskih prava i humanitarnog prava, kao i o izbeglicama u severnoj Albaniji i interno raseljenim licima u Crnoj Gori, saopsteno je juce iz kancelarije IHF u Becu.

Kako se, izmedju ostalog, kaze od 13. do 18. juna obavljeni su razgovori sa izbeglicama i interno raseljenim licima iz opstina Pec, Decani i Djakovica, a u Albaniji i sa predstavnicima drugih medjunarodnih organizacija (OEBS, UNHCR, Medjunarodni komitet Crvenog krsta...), predstavnicima lokalnih vlasti i albanske vlade, ukljucujuci ministra inostranih poslova Paskala Mila i predsednika Redzepa Mejdanija.

Izbeglice intervjuisane u Albaniji tvrdile su, kaze se u saopstenju, da u operacijama ucestvuju “JNA, savezna i srpska policija, Arkanovi ’Tigrovi’ i Seseljeve paramilitarne snage" cije su akcije usmerene i protiv civilnog stanovnistva i, kako navode, njihove kuce su pod snajperskom vatrom. Mnogi muskarci sa Kosova su tvrdili da su imali nameru da se vrate da brane svoje kuce i sela, ikao su neki od njih ukazivali da se nece boriti na strani OVK.

IHF ocenjuje da je situacija u regionu Tropoje u severnoj Albaniji teska, ali jos nije kriticna. Tamo se nalazi izmedju 10 i 15 hiljada izbeglica, a UNHCR je registrovao oko devet hiljada.

U saopstenju se naglasava da je do sadasnje krize doslo nakon popustanja pritiska na vladu SRJ, kada je pokazan gest volje za pregovore predsednika Slobodana Milosevica i lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove. Iako se i napadi kosovskih grupa, narocito OVK, smatraju neprihvatiljivim, glavnu odgovornost za eskalaciju krize na Kosovu snosi Milosevic i vlast u Beogradu. Povecavanje medjunarodnog pritiska na Beograd da prihvati medjunarodne posrednike na Kosovu jeste kljuc za prekidanje krsenja ljudskih prava i nasilja na Kosovu i smanjuje pretnju regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, zakljucuje IHF.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /