ponedeljak, 22. jun 1998.

IZJAVA VOJVODJANSKE “VLADE U SENCI" O KOSOVU

Resenje krize u dijalogu, a ne ratu sa Albancima

Kriza na Kosovu je posledica nakaradne politike rezima u Srbiji “kao i predsednika Slobodana Milosevica licno", ocena je vojvodjanske “vlade u senci"

Novi Sad. - Vojvodjanska “vlada u senci" zahteva od rezima u Beogradu da odmah obustavi oruzane akcije na Kosovu koje ugrozavaju mir u zemlji i regionu. Resenje krize se nalazi u dijalogu sa kosovskim Albancima uz ucesce i garancije medjunarodne zajednice, kaze se u Izjavi o Kosovu i Metohiji koju je ova vlada usvojila na svojoj prvoj sednici proslog vikenda u Novom Sadu.

U Izjavi ove vlade, ciji je premijer savezni poslanik Miodrag Isakov, a cine je vidjene i uglavnom nestranacke licnosti, ocenjuje se da je kriza na Kosovu posledica nakaradne politike rezima u Srbiji i Jugoslaviji, “kao i predsednika Slobodana Milosevica licno".

Vojvodjanska “vlada u senci" smatra da su roditelji vojnika koji su poslati na Kosovo opravdano zabrinuti i od vojnih vlasti trazi da odmah saopsti gde se ti vojnici nalaze, a isto tako i da omoguci njihov kontakt sa roditeljima.

U Izjavi ove vlade se trazi da se regruti i rezervisti iz Vojvodine povuku sa Kosova i da se tamo vise ne salju. Zahteva se, isto tako, da se policija oslobodi vojnih zadataka i vrati svojim redovnim duznostima i obavezama u skladu sa zakonom.

Vojvodjanska “vlada u senci" poziva predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica da u Saveznoj skupstini i u obracanju naciji obelodani o cemu je razgovarao sa predstavnicima medjunarodne zajednice i kosovskih Albanaca, sta se sa njima dogovorio i sta namerava da ucini na Kosovu i Metohiji. Skupstine Jugoslavije i Srbije bi morale redovno da budu obavestavane o krizi na Kosovu i da o njoj zauzimaju svoje stavove sve do njenog konacnog resenja, zakljucuje se u Izjavi i poziva i Skupstina Vojvodine da se izjasni o situaciji u zemlji i krizi na Kosovu.

Na prvoj sednici ove vlade, koja je formirana proslog meseca uz podrsku koalicije “Vojvodina" (LSV- RDSV), usvojen je program njenog rada. Kao prioritetni zadaci oznaceni su donosenje akta o ustavno- pravnom polozaju Vojvodine i izrada programa ekonomskog oporavka pokrajine.

Vojvodjanska “vlada u senci" je usvojila i principe za razgovore sa Vladom Crne Gore povodom njene “Inicijative za novi pocetak". Ocenjeno je da je taj program crnogorske vlade u osnovi prihvatljiv i da nudi dobre osnove za razgovore i saradnju na citavom nizu dodirnih tacaka sa programom vojvodjanske “vlade u senci".

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /