ponedeljak, 22. jun 1998.

SVE(T) JE MONDIJAL

Drugo lice Pariza

Branko Masirevic

Iako je fudbal sada glavni dogadjaj u celoj Francuskoj, u Parizu je on samo jedan od uporednih svetova kroz koje zivi ovaj grad. To znaci da se, naravno, povremeno oseca groznica neke utakmice, s folklorom koji je prati, ali da se svakodnevni zivot odvija u istom ritmu, jer ovde se uvek desavaju mnoge zanimljive stvari, koje takodje podrazumevaju povecani tonus opsteg raspolozenja.

Ovog vikenda proslavljen je Dan muzike, koji je poceo u subotu da bi nedelja bila ispunjena zvucima svih vrsta. Popularno, ne i populisticko proslavljanje muzike dalo je celoj Francuskoj jos vise vedrog raspolozenja. U okolini, kao i u samom Parizu, kretale su se sarene povorke. A na mnogo mesta odvijao se veoma zanimljiv program. Pariz je i inace grad - pozornica, a ovako se to mnogo bolje vidi.

Drugom povorkom, u subotu, poceo je 17. susret homoseksualaca “Gadz Pride" podrzan od nekih francuskih parlamentaraca, medju kojima je bio i Zak Lang, on je potvrdio njihove stare zahteve za ravnopravnoscu.

U srcima navijaca nema mesta za ravnopravnost, pa se susret grupe navijaca i mase miroljubivih, nicim izazvanim homoseksualaca, zavrsio tek uz pomoc policije. Celu guzvu neko je dobro iskoristio jer je opljackao podrume obliznjih zgrada, a potom probio zid do jedne radnje s donjim vesom koja je ostala - gola golcata.

Manje guzve, ne i manje uzbudjenja, bilo je na trgu kod crkve Sen Silpis, gde se odvijala “Pijaca poezije". To je tradicionalan, otvoreni susret pesnika, izdavaca, novinara i ljubitelja poezije. Tipicno francuski pokusaj da poezija ne ostane zatvorena u sebe.

U subotu na hipodromu “Ven Sen" devet kasackih trka, od kojih jedna “poluklasicna", otpocelo je u znaku folklora i kuhinje iz tropskih zemalja. Juce je na “Lonsanu" istrcana trka za nagradu grada Pariza grupe I, cija su tri pobednika u poslednjih 10 godina potom pobedila u “Trijumfalnoj kapiji". Na oba hipodroma paralelno su se prikazivale utakmice s fudbalskog prvenstva. Pariz ume da povezuje i umnozava dogadjaje, jer oni nikada ne znace iskljucenje necega potpuno drugacijeg.

U tome je jedna od velikih tajni ovog grada, razlog zasto svako od nas u njemu moze da nadje svoje mesto. Makar u jednom od uporednih svetova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /