ponedeljak, 22. jun 1998.

JUCE U LANSU: JUGOSLAVIJA - NEMACKA 2:2 (1:0)

Od velike igre do "vec vidjenog"

Stadion “Feliks Boler". Gledalaca: 36.500. Sudija: Nilsen (Danska) 7. Strelci: Stankovic u 13., Stojkovic u 54. minutu za Jugoslaviju, Tarnat u 75., Birof u 80. minutu za Nemacku. Zuti karton: Mateus (Nemacka).

JUGOSLAVIJA: Kralj 7, Mihajlovic 8, Komljenovic 6, Petrovic 7 (Stevic 6), Djorovic 8, Jokanovic 6, Stojkovic 7, Stankovic 7 (Govedarica 6), Jugovic 8, Kovacevic 7 (Ognjenovic 6), Mijatovic 7.

NEMACKA: Kepke 6, Verns 7, Keler 7, Ton 6, Hajnrih 7, Meler 6 (Kirsten 7), Jeremis 7, Haman 6 (Mateus 6), Cige 7 (Tarnat 7), Klinsman 7, Birof 8.

Borivoje Karaulic
specijalni izvestac "Nase Borbe"

Jugoslavija je napravila veliki korak ka osmini finala Svetskog prvenstva, igrajuci nereseno sa Nemackom posle odlicne partije u prvih 75 minuta i neocekivano slabe zavrsnice - 2:2 (1:0). Sada je “plavima" dovoljan i bod u poslednjem mecu, protiv SAD za cetiri dana, da bi se nasli medju 16 najboljih. Ne mozemo biti nezadovoljni tom cinjenicom, kao ni onim sto su pokazali u vecem delu meca, ali ostaje zal da se sjajnih 2:0 istopilo za tili cas i da se ljuti protivnik tako lako provukao.

Izgledalo je da ce jugoslovenski reprezentativci naplatiti mnoge dugove od jucerasnjeg rivala, ali dobro je da se i ovako zavrsilo. Za utehu ostaje utisak da su nasi igraci pruzili vise od Nemaca, osim kada je u pitanju mogucnost da svih 90 minuta odigraju u istom tempu i stilu. Nemacka je, svakako, ta ekipa koja je zadovoljnija napustila popriste u Lensu, dok su nasa raspolozenja nekako na polovini, izmedju zadovoljstva i nedovrsenog posla.

Prerana radost: Stojkovic
posle postignutog gola

Na stadionu “Feliks Boler" koji ima vise mesta nego Lens stanovnika, po slobodnoj proceni bilo je oko 5.000 Jugoslovena i cetiri puta vise Nemaca, ovi drugi svoj dolazak iz komsiluka najavili su incidentom sa lokalnom policijom, dok su nasi navijaci energiju trosili na tribinama. Sat i po pre utakmice uzvikivali su “Jugoslavija" i “Srbija", a na “provokaciju" grupe Hrvata koji su se odmah opredelili za stranu naseg protivnika, odgovoreno je sa “ustase". Posle takvog upoznavanja i deklarisanja, rodoljubivo-politicke strasti su se smirile u ocekivanju pocetka susreta. Na transparentima citamo i “legitimaciju" JU putnika. Banjaluka, Novi Sad, Ljubljana, Cetinje, Vozdovac... i jos jedna slika, do sada neprimecena na Mondijalu - obe reprezentacije stale su zajedno pred fotoreportere pomesane kao da su jedna ekipa. Mozda je to samo zbog toga sto je juce bio dan fer-pleja FIFA.

U odnosu na pocetni sastav rivala iz prvih utakmica, Santrac je umesto Brnovica, Milosevica i povredjenog Mirkovica ubacio Komljenovica, Kovacevica i Stankovica. Njegov kolega Fogts je mec poceo sa Hamanom i Cigeom koji su u susretu sa SAD zamenili Rojtera i Heslera.

Pocetak za radost:
Mijatovic i Stankovic

“Plavi" su poceli veoma dobro, kao da nije rec o onom timu od pre nedelju dana. U pravu su bili svi oni koji su tvrdili da ima treba inspiracija i motiv, a nasli su ih u susretu sa mnogo jacim rivalom nego sto je to bio Iran. Vec u petom minutu Stojkovic umalo da pogodi gde treba. Radost je stigla nesto kasnije (13. minut) kada je Stankovic samo potvrdio ono sto je poceo Petrovic, a jos vise uradio Mijatovic. Najmladji clan nase reprezentacije tako je u sestom mecu postigao svoj treci gol, svakako najdrazi do sada.

Ovaj pogodak psihicki je rasteretio “plave", ali i probudio Nemce koji su poceli zestoko da navaljuju. Sredinom pooluvremena belezimo izuzetno jak sut Melera iz slobodnog udarca, lopta je preletela tik iznad precke. Uzvraca Petrovic, potom i Komljenovic koji se nasao sam pred Kepkeom, no slabo je reagovao, misleci valjda da je u nedozvoljenoj poziciji. Ova situacija stvorila je tri uzastopna kornera za Jugoslaviju, od kojih su dva izazvala dosta uzbudjenja pred nemackim golom. Jugovic je pri kraju ovog dela dobro “ispruzio" Kepkea, Nemci su par puta stizali do Kralja (Birof i Klinsman), a spremno intervenisali Djorovic i Mihajlovic.

U poluvremenu najvise izmena bilo je po pitanju vremena. Sparan i suncan dan zamenili su oblaci, temepratura niza za nekoliko stepeni i kratkotrajna kisa koja je pocela da pada pred izlazak fudbalera. Sto se sastava tice 37. godisnji Mateus zamenjuje Hamana, kao da je Fogts hteo da nas uplasi tim neugodnim igracem po “plave". Sunce se ponovo pojavilo, a nama se u 54. minutu rodilo i drugo, akcija Kovacevica sa desne strane, Kepke slabo intervenise i odbijenu loptu Stojkovic lako sprovodi u mrezu - 2:0. Kapiten trci prema delu tribina gde su smesteni jugoslovenski navijaci, izazivajuci buru odusevljenja, ali i poruku “Ne damo Kosovo".

Koji minut kasnije povredjenog Kovacevica menja Ognjenovic, izlazi i “strasni" Meler, Jugoslavija na terenu i dalje drzi sve pod kontrolom. Nemacki navijaci se sada slabije cuju, iako im je njihov selektor dan ranije porucio “mi Nemci moramo da budemo najbolji".

Ipak, rezervista Tarnat u 75. minutu smanjuje rezultat posle odlicno izvedenog slobodnog udarca, ali i uz pomoc Mihajlovica koga je lopta zakacila u letu - 2:1. I, odjednom umesto mirne zavrsnice morali smo da strahujemo citavih cetvrt sata u kojima su Nemci navaljivali iz sve snage, kada su pogodili precku (Tarnat) i najzad stigli do izjednacenja - 2:2, Birof u 80. minutu. Sve se odjednom okrenulo i na tribinama i na terenu. “Plavi" su u tim momentima delovali zbunjeno i nesigurno, dok su fudbaleri u belim majicama prosto leteli po terenu. I, najzad, uz malo koskanja i nervoze utakmica je privedena kraju, uz uzdah olaksanja, rekli bismo oba rivala.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /