ponedeljak, 22. jun 1998.

U ICN JUGOSLAVIJA DELE RESENJA O PRINUDNIM ODMORIMA

Pocetak otpustanja?

Radnici: Rukvodstvo se nije pridrzavalo kriterijuma. Rukovodstvo: Povratak radnika u septembru na svoja ili nova radna mesta

Beograd. - U petak resenja o prinudnim odmorima na tri meseca dobilo je 73 radnika ICN Jugoslavija. Oni ce do kraja septembra dobijati 60 odsto od plate, a predvidjeno je da se krajem tog meseca ponovo vrate na posao.

Niko od radnika upucenih na prinudne odmore, medjutim, nije zadovoljan obrazlozenjem rukovodstva, ni kriterijumom prema kojem je vrseno slanje na prinudne odmore. Prema tvrdnjama dela zaposlenih, rukovodstvo Kompanije se nije drzalo zakonske regulative koja odredjuje kriterijume za upucivanje radnika na prinudne odmore. Na tromesecnom prinudnom odmoru su se tako nasle samohrane majke, invalidi rada, hranioci porodica...

Kako nezvanicno saznajemo Sindikat jugoslovenske ICN danas treba da se sastane s profesorom Ljubisom Rakicem, predsednikom Kompanije. Na sastanku ce biti reci o programu slanja radnika na prinudne odmore, kao i o primetnoj tenziji koju su ovi potezi izazvali kod zaposlenih. Jedna od nezvanicnih verzija, potekla od uspanicenih radnika, jeste da ce danas na prinudne odmore biti poslato vise stotina radnika ove fabrike lekova.

Vecina radnika veruje da se vise nece vratiti na svoja radna mesta i da su ova resenja, zapravo, uvod u davanje otkaza. Deo rukovodstva, koji je u petak razgovarao s radnicima, ubedjivao ih je da ce se u septembru, ipak, vratiti na posao: ako ne na svoja radna mesta, onda na neka druga za koja ce pravovremeno biti prekvalifikovani.

Sedamdesetak radnika poslatih na prinudne odmore planiraju da danas posete Gradsku inspekciju za rad. Moguce je da ce posetiti i Vojislava Seselja, potpredsednika Republicke vlade.

E. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /