ponedeljak, 22. jun 1998.

REAGOVANJA U SVETU NA KOSOVSKU KRIZU

London: Nema povratka hladnog rata

London. - Ostar stav ruske vojske o eventualnoj akciji NATO na Kosovu ne deli i Ministarstvo inostranih poslova u Moskvi, koje pokusava da odigra ulogu posrednika izmedju jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica i Zapada, ocenjuje subotnji “Dejli telegraf" povodom izjave ruskog generala Leonida Ivasova da bi vojna intervencija NATO bez odobrenja UN dovela do novog hladnog rata. Po recima jednog od zvanicnika zapadne vojne alijanse, hladni rat je istorijski okoncan dogadjaj koji je pokopan i koji se nece vratiti, pise list. Svakako da NATO nece uciniti nista sto bi ga vratilo, prenosi reci ovog zvanicnika danasnji “Dejli telegraf".

“Indipendent", s druge strane, u recima generala Ivasova vidi, na drugi nacin, iskazanu pretnju da ce Rusija u Savetu bezbednosti upotrebiti veto kako bi sprecila eventulano donosenje odluke o vojnoj intervenciji na Kosovu. Izgledi da do takve ruske odluke dodje, pise list, kod vecine zapadnih zemalja izazivaju jos veci nemir kada su u pitanju dalje pripreme za napade, uprkos svim njihovim ostrim recima i pretecim vazduhoplovnim manverima nad jugom Balkana koje je NATO odrzao prosle nedelje. Britanija je sada usamljena unutar Evropske unije u svom verovanju da je blagoslov Ujedinjenih nacija pozeljan, ali ne i neophodan pre nego sto se preduzme vojna akcija protiv srpskih snaga na Kosovu.

“Indipendent" pise da je brutalno bilo slamanje otpora na Kosovu vec uzelo trista zivota, a vise od pedeset hiljada ljudi ostavilo bez krova nad glavom, ali da nezavisnost Kosova, kao ideja, nema sansi za uspeh.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /