utorak, 23. jun 1998.

RUSKA DIPLOMATSKA OFANZIVA NA BALKANU

Rusija za brzi nastavak pregovora

Albanski lideri se nisu odredili prema OVK, izjavio Afanasijevski posle razgovora sa Ibrahimom Rugovom u Pristini. OVK sprecava mirovni proces, rekao Aleksandar Avdejev posle razgovora u Tirani sa albanskim sefom diplomatije Paskalom Milom

Obe strane moraju da preduzmu mere
za povlacenje oruzanih snaga:
Ibrahim Rugova juce u razgovoru
sa Nikolajem Afanasijevskim

Pristina, Beta, AFP. - Zamenik ruskog sefa diplomatije Nikolaj Afanasijevski juce je rekao da se rukovodstvao kosovskih Albanaca “na zalost" jos nije odredilo prema zahtevima medjunarodne zajednice da zauzme jasan stav prema terorizmu na Kosovu. “U dokumentima Kontakt grupe i Saveta bezbednosti se zahteva od rukovodstava kosovskih Albanca da osudi teroristicke akte. Na zalost u odnosu na jedan od glavnih zahteva Kontakt grupe albanska strana se jos nije odredila", rekao je Afanasijevski posle sastanka sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom i clanovima albanske delegacije za pregovore sa predstavnicima Srbije. On je rekao da je stav Rusije da se pregovori srpske i albanske stranae moraju sto pre nastaviti. “Mi smatramo da u Beogradu postoji spremnost za to. Takodje smatramo da je ohrabrujuca izjava Ibrahima Rugove da ostaje veran mirnom resavanju krize", izjavio je novinarima ruski diplomata.

On je rekao da je “vazna deblokada glavnih puteva i obezbedjivanje slobode kretanja na njima" i da je “najvazniji problem bezbednosti". “Mislimo da obe strane moraju da preduzmu mere za povlacenje oruzanih snaga. Ja takodje smatram da treba okoncati teroriticke aktivnosti", rekao je Afanasijevski. “Rusija izrazava ogromne rezerve sto se tice upotrebe sile na Kosovu", rekao je Afanasijevski, odgovarajuci na pitanje o ruskom protivljenju vojnoj intervenciji NATO na Kosovu.

Zamenik ruskog sefa diplomatije Aleksandar Avdejev, koji se nalazi u poseti Tirani, izjavio je juce da takozvana Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) “sprecava mirovni proces" i sprecava predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica da povuce svoje snage iz te pokrajine. Avdejev je, tokom susreta sa albanskim sefom diplomatije Paskalom Milom, ocenio da ce povlacenje srpskih snaga sa Kosova “moci da se ucini kasnije", preneo je savetnik albanskog ministra Skender Minzhazi. “Prisustvo OVK sprecava mirovni proces i njegovo insistiranje na nezavisnosti Kosova primorava Milosevica da zadrzi svoje snage" u provinciji, rekao je ruski diplomata. Avdejev je od Tirane zatrazio da “intervenise" kod albanskog politickog lidera Ibrahima Rugove da prihvati da nastavi pregovore sa srpskim vlastima. On je ocenio da Rugovine pozicije “slabe u korist cvrste linije". “Mi zelimo da Tirana vodi umerenu politiku", podvukao je Avdejev, a preneo Minzhazi.

Naoruzani Albanci kidnapovali troje ljudi

Grupa od sest naoruzanih kosovskih Albanaca kidnapovala je juce ujutro na putu u selu Grabovac, opstina Kosovo Polje, trojicu radnika rudnika uglja u Belacevcu, saopstio je pristinski Media centar Udruzenja novinara Srbije. Pozivajuci se na izvore u opstini Kosovo Polje, Medija centar navodi da su u napadu koji se dogodio u 9.15 kidnapovani Dragan Vukmirovic, Zoran Adzanic i Filip Gojkovic. Naoruzani Albanci kidnapovali su ih, kako se dodaje, iz automobila u kome su bila jos dvojica radnika albanske nacionalnosti. Njih su otmicari pustili. Medija centar dodaje da se napad dogodio na istom mestu gde su pre nekoliko dana kidnapovana dva lica srpke nacionalnosti iz vozila Elektroprivrede Srbije. Oni su pusteni posle tri sata. Isti izvor saopstava i da su naoruzani Albanci juce zaustavili autobus sa radnicima prve smene rudnika uglja u Belacevcu i legitimisali sve radnike pre nego sto su im dopustili da nastave put.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /