utorak, 23. jun 1998.

IZVESTAJ AMNESTI INTERNESEL ZA 1997 GODINU

U Hrvatskoj i dalje zabrinjava krsenje ljudskih prava

Zagreb, Beta. - U Hrvatskoj se jos 2.000 ljudi smatra nestalima, jos se krse prava hrvatskih Srba, aktivista za ljudska prava i svih kriticara aktuelne vlasti, navodi se u godisnjem izvestaju Amnesti Internesnela za 1997. AI je posebno izrazio zabrinutost zbog sudjenja bivsem glavnom uredniku i novinaru “Feral Tribjuna" Viktoru Ivancicu, kao i novinaru tog lista Marinku Culicu zbog navodnog vredjanja predsednika Republike, kao i slicnih slucajeva zbog tekstova Ivana Zvonimira Cicka u “Feralu" i Dobroslava Parage u rijeckom “Novom listu". Ako “Feralovci" budu osudjeni, Amnesti Internesnal ce ih tretirati kao “zatocenike savesti, jer se radi o ocitom progonu misljenja", receno je u izvestaju.

Zabrinjavajuce je useljavanje bosanskih Hrvata u kuce izbeglih Srba na prostoru Krajine, nasilni napadi na Srbe povratnike kao i na one koji su ostali u svojim kucama i nakon prestanka okupacije tih podrucja, navodi se u izvestaju AI za 1997.godinu. AI ocenjuje da su takvoj situaciji doprinele i hrvatske vlasti svojim ponasanjem, “pre svega pasivnoscu i neangazovanjem na resavanju problema krsenja ljudskih prava". Zabelezeno je cak, navodi se u izvestaju, da su i pripadnici regularne vojske, odnosno policije Hrvatske vrsili napade na Srbe u Krajini. Aktivisti hrvatskog ureda AI podsetili su na narocito teske slucajeve napada na srpsko stanovnistvo kod Hrvatske Kostajnice u maju prosle godine.

Hrvatskim vlastima je zameren i nastavak sudjenja bosanskim i hrvatskim Srbima u 12 slucajeva, kao i prisilno zadrzavnje 15 osoba u prihvatnom centru za strance 12 meseci, sto nije u skladu sa medjunarodnim normama. AI je ocenio da saradnja Hrvatske s Haskim tribunalom nije zadovoljavajuca, a kao napredak je navedeno ratifikovanje Konvencije o ljudskim pravima i slobodama u novembru prosle godine. Amnesti internesnal od Hrvatske ocekuje da zastiti Srbe povratnike, da omogucava slobodu izrazavanja, da zastiti aktiviste za ljudska prava i da postepeno i nepristrano sudi ratnim zlocincima. AI je pozdravio inicijativu o formiranju Stalnog medjunarodnog krivicnog suda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /