utorak, 23. jun 1998.

DA LI SU U PRAVU KRITICARI VELIKE KONVENCIJE O DEMOKRATSKIM PROMENAMA U NISU

Zagrevanje pred promenu sistema?

Po prvim reakcijama “zadovoljnih" predstavnika socijalista, julovaca i radikala, reklo bi se da je ovaj skup bio vise stetan, nego koristan po njihove oponente. Po misljenju demokrata, buduce udruzivanje ne treba da bude brzo da ne bi bilo kuso

Zorica Miladinovic

Nis. - Naravno, na Velikoj konvenciji o demokratskim promenama “Kako do demokratije?", odrzanoj proslog vikenda u Nisu nije formiran najavljeni Demokratski pokret Srbije, niti su potpisani unapred zacrtani i obavezujuci zakljucci, kojih bi trebalo da se pridrzavaju “clanovi Pokreta" i tako trasiraju put u nove izbore, slobodne medije i ukljucenje Jugoslavije u evropske integracione procese. Da li su izvesna naivnost, zurba i velika ambicija koje su tom prilikom ispoljili organizatori Konvencije i nekadasnji savezni premijer Milan Panic pomogli ili naskodili onima koji bi da (ponovo) formiraju demokratski opozicioni blok?

Po prvim reakcijama “zadovoljnih" predstavnika socijalista, julovaca i radikala, reklo bi se da je ovaj skup bio vise stetan, nego koristan po njihove oponente. “Odavno na bini Narodnog pozorista u Nisu nije izvedena uspesnija komedija malih lidera okupljenih oko ’Alijanse za obmane - Milan Panic‘ i vesele putujuce druzine koja je stigla autobusom ’ICN‘ sa titogradskim tablicama. Bio je to pravi politicki brodolom onih kojima nije jasno da li su levo, desno, u centru, i hoce li da budu gore ili dole", rekao je na jucerasnjoj pres konferenciji SPS i JUL predsednik niskih socijalista Goran Nikolic.

On je dodao da su visemesecne pripreme ovog skupa bile “uzaludne" posto je on naisao na opsti bojkot i Nislija i “gromko najavljivanih" gostiju: Andreja Kozirjeva, Milorada Dodika, Mila Djukanovica, Milice Pejanovic-Djurisic, ambasadora zemalja clanica Kontakt grupe i “Panicu omiljenih" lidera albanskih politickih partija sa Kosova i Metohije.

“Panic nije uspeo da ubedi cak ni same ucesnike Konvencije u svoja iskrena demokratska uverenja i zelju da formira, navodno, neliderski pokret. Verovatno je to bio razlog zasto rec nisu uzeli, inace prisutni, Vesna Pesic, Vuk Obradovic ili Dragoljub Micunovic", rekao je Nikolic i dodao da su oni “verovatno" shvatili da je ovaj skup predstavljao samo nacin da se “provede nedeljno popodne".

“Moramo okupiti sve postene snage iz bilo koje partije koje zele promenu ovog sistema. Moramo nekima i oprostiti ponesto, biti demokrate i biti tolerantni. Dok sam ja ovde, nece biti svadja. Svadja je srpska sramota", ponavljao je Panic ucesnicima i gostima u sali, koji su ocigledno imali potpuno razlicita misljenja o tome ko bi trebalo da se nadje u “demokratskom opozicionom bloku".

Ovakve reakcije americkog Srbina, koji “dolazi iz sveta u kojem je moguce da covek promeni politicku partiju ili tabor", nisu naisle na posve plodno tlo u centru juga Srbije. Vladan Batic i Velimir Ilic su bili eksponenti teze da uspesno okupljanje “prave i casne demokratske opozicije" podrazumeva da “treba ocistiti zito od kukolja", koje je javno i zvanicno paktiralo sa vlascu. Posetioci u sali su ovim govornicima dali za pravo kako burnim aplauzima, tako i horskim zvizducima i povicima upucenim predstavniku Nove demokratije Jordanu Aleksicu, kojeg su “primorali" ga odustane od svog govora.

"Nije mi jasno"

"Ne znam ko je i kako organizovao ovaj skup i po kom kriterijumu su ucesnici pozvani. Mislim da je ovo niska inicijativa i da iza nje sigurno stoji dobra namera. Ovo mesto ne smatram pravim mestom na kojem se mogu voditi ozbiljni razgovori o projektu objedinjavanja demokratske opozicije. Mi smo u Beogradu zapoceli jedan ozbiljan projekat u tom smislu, u tome je ucestvovala i Alijansa za promene - Milan Panic i meni zaista nije jasno da li je ovo nastavak tih razgovora i tog projekta", rekla je po zavrsetku skupa predsednik GSS Vesna Pesic.

Saroliki skup je obilovao i prilicno podeljenim misljenjima o tome da li je moguce formiranje jedinstvenog opozicinog bloka: predsedavajuci (Panic) je zagovarao stvaranje najsireg moguceg fronta za promene; predsednik “Srbije Zajedno" Jovan Marjanovic - formiranje opozicionog bloka u koji bi usle vanparlamentarne partije, sindikati, strukovna i staleska udruzenja; predsednik Saveza studenata NU Nikola Bozinovic - obrazovanje institucionalizovane organizacije sa jasnom idelogijom i infrastrukturom, koju “ima Seseljeva stranka"; predstavnik Fondacije za mir i resavanje krize Rade Veljanovski - stvaranje heterogenog opozicionog bloka koji ce imati “vise blokova", odnosno “levicu, centar i desnicu".

“Dovoljno je sto smo se ovde okupili i sto smo svi slozni da u ovoj zemlji treba promeniti sistem. Posto smo za poslednjih devet godina imali puno ’pocetaka‘ neka nase buduce udruzivanje ne bude brzo, da ne bi bilo kuso. I neka nas prvi zajednicki cilj bude zahtev za raspisivanje prvih slobodnih, demokratskih i fer izbora kojih u Srbiji do sada nije bilo", rekao je potpredsednik DS Slobodan Vuksanovic ono sto bi mogao biti zajednicki imenitelj svih govornika, uprkos tome sto su se neki od njih zalagali za izbore za Ustavotvornu skupstinu (predsednik Vojvodjanskog pokreta Slobodan Budakov), a vecina za “obicne" izbore.

Ukoliko se kao “minus" ovakvog skupa belezi odsustvo svih pozvanih predstavnika albanskih partija sa Kosmeta njegov “plus" su svakako pozdravni telegrami Azema Vlasija i Mahmuta Bakalija. Uz zaljenje sto ne mogu prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza na drugom evropskom skupu (Vlasi), ili teske situacije na Kosovu (Bakali) oni su izrazili veliku podrsku “plemenitim teznjama za demokratizaciju Srbije i Jugoslavije" koja samo moze doprineti “pravednom i mirnom resavanju pitanja Kosova" i “sprecavanju rata na Kosovu koji bi bio poguban i za Srbe i za Albance" i odgovara samo sadasnjem rezimu u Srbiji. Ukoliko se, dakle, ova Konvencija shvati samo kao zanimljiva medijska promocija, otvoreni i neobavezujuci razgovor, blago zagrevanje pred formiranje jakog pobednickog tima, koji bi tek trebalo da utvrdi jasnu strategiju i taktiku,onda bi se ona mogla smatrati uspesnom.Ali ukoliko se od nje ocekivalo mnogo vise, u skladu sa “mega" najavama organizatora, koji su obecavali i potpisivanje obavezujuceg zajednickog dokumenta, ona je promasaj. Mozda je sam Panic dao i najadekvatniji komentar na ovu temu: “Dogadjaj dana nismo mi ovde, vec neresen rezultat nase fudbalske reprezentacije protiv Nemaca.To je nasa pobeda".

“Skup neozbiljnih politicara"

“Ova konvencija je skup neozbiljnih politicara, pocev od srbomrzaca, pa do onih koji bi da odnose u Srbiji uredjuju posredstvom Klintona i stranih savetnika, na celu sa sumnjivim biznismenom Panicem. On se u Srbiji i Jugoslaviji i pojavljuje samo kada su one izlozene pritiscima i ultimatumima. Cilj ovakvog okupljanja je da se opravdaju sredstva koja su u njih ulozena sa strane", rekao je niskim novinarima potpredsednik Skupstine Srbije i predsednik Okruznog odbora SRS Dragoljub Stamenkovic i dodao da o “ozbiljnosti" skupa “dovoljno govori cinjenica da su u toj grupi gradjana samo dva poslanika Skupstine Srbije".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /