utorak, 23. jun 1998.

POCELO ZASEDANJE PARLAMENTARNE SKUPSTINE SAVETA EVROPE

Sutra hitna rasprava o Kosovu

“Iako nakon susreta ruskog predsednika Borisa Jeljcina i predsednika SRJ Slobodana Milosevica ima znakova poboljsanja, stanje na Kosovu je jos uvek zabrinjavajuce", ocenila je Leni Fiser, predsednica Skupstine

Dragan Bisenic
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Strazbura

Kosovo ce se ponovo naci na dnevnom redu Parlamentarne skupstine Saveta Evrope sutra posle podne, najavila je predsednica Skupstine Leni Fiser. “Iako nakon susreta ruskog predsednika Borisa Jeljcina i predsednika SRJ Slobodana Milosevica ima znakova poboljsanja, stanje na Kosovu je jos uvek zabrinjavajuce", ocenila je Fiser, posto se specijalne vojne i policijske snage jos uvek nalaze na Kosovu. Medjunarodna zajednica ne moze da stoji po strani i gleda jos jednu tragediju, dodala je ona. Izmedju zahteva SRJ za prijemom u Savet Evrope i stanja na Kosovu postoji jasna veza, jer da bi neko bio primljen u Savet Evrope mora da prihvati norme te organizacije.

Odgovarajuci na pitanja o Kosovu koja su uglavnom postavljali novinari iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, Leni Fiser je odbila da komentarise u kojoj meri ce predsednik SRJ odrzati obecanja koja je dao ruskom predsedniku. Makedonske novinare je zanimalo kakvo je misljenje Leni Fiser o brojnim izjavama albanskih lidera u Makedoniji koje “predstavljaju direktnu pretnju" ovoj zemlji. Fiser je to ocenila kao veoma komplikovano pitanje u cijem presudjivanju bi zelela da bude veoma oprezna. Za problem izbeglica koje dolaze u Albaniju i Makedoniju Fiser je rekla da su susedne zemlja vazno podrucje i da njih u svakom slucaju treba odrzati van sukoba na Kosovu. Pritom je napomenula da Kosovo ne napustaju samo Albanci, nego da i Srbi beze sa te teritorije. U odgovoru na pitanje albanskih novinara da li ima nesto novo o “prijavi Srbije u Savet Evrope", Fiser je rekla da nema nikakvih novih momenata od kada je ta prijava primljena.

Djukanovic i Ristic u Strazburu

Povodom hitne debate o Kosovu u Strazbur su pozvani predstavnici jugoslovenskog saveznog parlamenta i kosovskih Albanaca. Delegaciju saveznog parlamenta predvodice Ljubisa Ristic, a kosovskih Albanaca predstavnici DSK.

Posebno je za ovu sednicu poziv dobio predsednik Crne Gore Milo Djukanovic. Odgovarajuci na pitanje novinara iz BiH zasto je Djukanovic pozvan na ovu sednicu Leni Fiser je rekla da je ona cestitala Djukanovicu pobedu na izborima i da ga je pozvala isto kao sto je pozvala i predstavnike jugoslovenskog parlamenta. "Licno sam zainteresovana da imamo sirok spektar misljenja o ovom problemu. To je dobra prilika za vise delegacija da razmotre niz pitanja sa novoizabranim predsednikom Crne Gore", rekla je Fiser.

Na dnevnom redu zasedanja Parlamentarne skupstine, osim hitne debate o Kosovu naci ce se i izvestaji o prijemu Rusije u Savet Evrope, zatim stanje u ekonomijama jugositocne Azije. Direktor Medjunarodnog monetarnog fonda Misel Kamdesi ce izneti svoju ocenu ekonomskih kretanja, a sutra ce o politickim pitanjima govoriti i predsedavajuci OEBS i ministar spoljnih poslova Poljske Bronislav Geremek.

Situacija drugacija od TV slike

Najavljujuci raspravu o Kosovu Berit Andnor iz Svedske upotrebila je gotovo istovetnu formulaciju kao kada je general Majkl Sort najavljivao vazduhoplovnu vezbu NATO u Avijanu. Gospodja Andnor je rekla da zakazivanje ove hitne debate pokazuje da Skupstina “moze da deluje smesta da zastiti mir i stabilnost". Dajuci rec predsedavajucem Politickog komiteta, koji je nedavno sa delegacijom Saveta Evrope posetio Jugoslaviju, madjarskom predstavniku Andrasu Barsonjiju, ona je najavila da ce Politicki komitet sutra podneti svoj izvestaj.

Andras Barsonji je rekao da je njegova poseta i poseta delegacije bila veoma korisna i uspesna. “U pitanju Kosova postoji niz pogresnih interpretacija i nerazumevanja zbog razlicitog pristupa svetskih medija ovom pitanju. Situacija na Kosovu je drugacija od onoga sto se vidi na televiziji. Zahtev politickom vodjstvu Evrope mogao bi da bude da ne sledi samo izvestaje medija, jer to nije bio slucaj ni u Severnoj Irskoj, rekao je Barsonji, pozvavsi sve delegate da prate izvestaj koji ce uslediti sutra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /