utorak, 23. jun 1998.

TRECI DAN PROTESTA RODITELJA VOJNIKA NA KOSOVU

Ni Bulatovic “ nije kod kuce"

Zivot nije politizacija: Majke vojnika
na Kosovu juce ispred Generalstaba VJ u Beogradu
Foto: N. Stojanovic

Beograd. - Roditelji vojnika na odsluzenju redovnog vojnog roka na Kosovu, i juce su nastavili svoj protest. Njih tridesetak, pretezno istih sa protesta u petak ispred Vlade Srbije, uz novinare ovaj put pojacane sa izvestacem japanske agencije Kjodo, okupilo se u 11 casova pred zgradom Generalstaba. Po medjusobnoj razmeni informacija, negde oko 11.45, roditelji su otisli do zgrade Ministarstva odbrane, gde su trazili sastanak sa resornim ministrom g. Pavlom Bulatovicem. Podsetimo, u petak su roditelji uputili zahtev Vrhovnom savetu odbrane da se njihovi sinovi, kao vojnici na redovnom sluzenju vojnog roka i neobuceni za ratna dejstva, odmah povuku sa teritorije Kosova.

Tretman roditelja bio je identican onom od petka, stigli su samo do obezbedjenja, ovoga puta do vojne policije. Ni posle dvocasovnog cekanja roditeljima se nije obratio niko iz Ministarstva odbrane. Roditelji su ogorceni zbog optuzbi GS VJ da su politicki izmanipulisani i ponovo istakli da protestuju iskljucivo iz straha za zivote svoje dece. Kako su roditelji najavili, par dana nece biti okupljanja, a masovniji protest, i sa roditeljima iz unutrasnjosti, zakazan je u petak ispred zgrade Generalstaba.

Strogo cenzurisani telefoni

Pojedini roditelji pokusali su da razgovaraju sa sinovima koji su na Kosovu, preko kontakt telefona ciji je broj objavio Generalstab VJ. Prema njihovim tvrdnjama telefonske linije su stalno zauzete ili se niko ne javlja. Majka jednog od vojnika u Prizrenu tvrdi da je u dva navrata cula isti odgovor: "Sin vam je u redu", iako se drugi put predstavila kao majka drugog deteta.

Negde oko 12.45 casova doslo je do manjeg incidenta. Na pitanje, stajanjem izmorenih roditelja, kada ce biti primljeni cinicno je sa “U 16.48 " odgovorio, izgleda alkoholisani, pripadnik obezbedjenja u civilu, koji se predstavio kao “zamenik nacelnika Generalstaba". Isprovocirani roditelji pokusali su da se probiju u zgradu Ministarstva, ali je vojna policija, bez mesanja civilne, uspesno blokirala ulaz. U zgradu je uspela da se probije samo Besirovic, ali ni ona nije uspela dobije neke relevantne informacije, vec je upucena na puk. Miladinovica i sluzbu informisanja.

G. M. S.

U Nisu protestovalo nekoliko roditelja vojnika

Nis, Beta. - Roditelji vojnika koji sluze vojni rok na Kosovu danas su protestovali ispred zgrade Komande Trece armije Vojske Jugoslavije (VJ) u Nisu, trazeci da njihovi sinovi budu povuceni sa Kosova. Na protestu se okupilo devet roditelja. Roditelje je primio predstavnik komande Trece armije koji ih je obavestio da je zamenik Komandanta Trece armije za informisanje pukovnik Mirko Starcevic odsutan i da ce ih primiti u cetvrtak u 12 casova. Predstavnik Komande Trece armije je roditelje obavestio da je VJ naredila svim vojnicima na Kosovu da se jave roditeljima pismom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /