utorak, 23. jun 1998.

IBRAHIM RUGOVA, LIDER KOSOVSKIH ALBANACA U INTERVJUU “SPIGLU"

Pristajemo samo na nezavisnost Kosova

Bon, Beta. - Vodja kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova odbio je mogucnost da prihvati bilo koje drugo resenje za Kosovo, izuzev nezavisnosti, pise nemacki nedeljnik “Spigl". U intervjuu tom nedeljniku, Rugova je rekao da odbija i status republike unutar Jugoslavije, te da bi kosovski Albanci eventualno prihvatili medjunarodni protektorat nad pokrajinom. “Necu prihvatiti nista manje od nezavisnosti.

Odbijam i status trece republike unutar Jugoslavije, pored Srbije i Crne Gore. Kao prelazno resenje prihvatili bismo medjunarodni protektorat", rekao je Rugova. On je dodao da bi “o mogucnosti angazmana UN trupa i civilne policije moralo da se pregovara". Posle poseta Vasingtonu i zapadnim zemljama vodja kosovskih Albanaca je rekao da “SAD i Evropa imaju puno razumevanja" za albanski zahtev za sticanjem nezavisnoti. “Vise se ne iskljucuje nezavisno Kosovo kao resenje", ocenio je Rugova.

On je od NATO zatrazio “umesto pretnji - dela", odnosno “vazdusne napade kao preventivne mere zastite albanskog stanovnistva". Rugova je odbacio je i mogucnost da Kosovo ostane u Srbiji, pod pretpostavkom da se ona demokratizuje. On je rekao da kosovski Albanci “nemaju vremena da cekaju da se Srbija, sa svojom teznjom da dominira, sa svojim nacionalizmom i neokomunizmom demokratizuje". “Mi sada imamo istorijsku sansu da se oslobodimo. I moramo je iskoristiti sada", naglasio je Rugova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /