utorak, 23. jun 1998.

Holbruk u cetvorouglu Atina-Skoplje-Pristina-Beograd

Poslednji pokusaj diplomatskog resenja

Slobodan Markovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Atine

“Privatna poseta" je ono sto “arhitekta Dejtonskog sporazuma", a od prosle nedelje novi ambasador SAD u UN, radi ove nedelje u Atini gde se, nenajavljeno, na svoj zahtev, u ponedeljak sastao sa premijerom Grcke Kostasom Simitisom i sefom diplomatije Teodorosom Pangalosom. Ne bi bilo nikakvo iznenadjenje da je na veceri koju je u ponedeljak Pangalos priredio za Holbruka, bio jos jedan gost - Blagoj Handzijski, prvi ministar inostranih poslova Makedonije koji zvanicno posecuje Grcku. To tim vise sto danas, u utorak, Holbruk - posle konsultacija u Atini - krece “na turneju u trouglu Skoplje-Pristina-Beograd", objavljeno je u Grckoj gde stampa tvrdi da je to “poslednji pokusaj nalazenja diplomatskog resenja" kosovske krize, a ako se u tome ne uspe, sledi vojna intervencija. Od njenog oblika i mesta izvodjenja zavisi i to da li je i kakva saglasnost potrebna, aludiraju novinski izvestaji.

Mada daje prioritet diplomatiji, Atina zvanicno ne odbacuje mogucnost intervencije, vec samo insistira na tome da se prethodno obezbedi “politicko pokrice" Saveta bezbednosti sto je za vikend u Becu ponovio i ministar odbrane Akis Cohacopulos na sastanku sa kolegama iz NATO.

Nijedan izvor medjutim nije zasad izneo detalje grcko-americkog razgovora o Kosovu. Kosovo je - po nezvanicnim grckim najavama - i u vrhu dnevnog reda danasnjih razgovora Handzijskog u Atini sa Pangalosom. Druga tema u vezi s kojom se obicno raspaljuju nade kada se radi o grcko-makedonskim kontaktima je resavanje visegodisnjeg spora oko naziva severnog grckog suseda.

A ko bi drugi bio spretniji i upuceniji da pomogne, do Holbruk, “otac" pripreme ne samo Dejtona, nego i grcko-makedonske normalizacije septembra 1995. Zato valja ocekivati da ce krajem nedelje u Atini novi ambasador SAD u UN mozda imati sta i da saopsti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /