utorak, 23. jun 1998.

ELIZABET REN O SITUACIJI NA KOSOVU

Situacija zrela za pribegavanje sili

Ukoliko se potvrde izvestaji OEBS-u da na Kosovu postoje logori za Albance vreme za medjunarodnu zajednicu istice. Ne mozemo dozvoliti novu Srebrenicu, izjavila je izaslanik UN za BiH Elizabet Ren

Helsinki, Rojters. - Na Kosovu je potrebna vojna intervencija NATO da bi se zaustavili nasilje i krsenja ljudskih prava i da bi se sprecilo ponavljanje one vrste rata koji je opustosio Bosnu, izjavila je juce izaslanik Ujedinjenih nacija za Bosnu Elizabet Ren.

“Cekali smo suvise dugo. Priblizava se poslednji cas", izjavila je Ren novinarima u Helsinkiju, dodajuci da je kosovska kriza “problem koji mora biti resen". “U protivnom, suocicemo se sa velikim problemima i to je briga koja baca senku na sve nas", rekla je ona. Ona je rekla da bilo kakva intervencija na Kosovu prvo mora da bude odobrena u Savetu bezbednosti UN, ali je dodala da je malo verovatno da ce takva rezolucija dobiti jednoglasnu podrsku.

Poznato je da Rusija, jedna od pet stalnih clanica Saveta bezbednosti, podrzava stav Srbije da je stanje na Kosovu njena unutrasnja stvar, rekla je Ren. “Ljudska prava nikada nisu domace pitanje", naglasila je ona. Ren je dodala da vreme za diplomatske razgovore istice i da ne veruje da ce Milosevic ispuniti svoje obecanje o ulasku u pregovore sa liderima kosovskih Albanaca. “Vrlo sam skepticna u pogledu toga da ce diplomatski pregovori odvesti bilo kuda. Diplomatskih konsultacija je bilo i ranije, ali su sva obecanja prekrsena", rekla je ona.

Ren je rekla da Zapad ne bi trebalo jednostrano da napadne Srbe, vec da bi takodje trebalo da zaustavi gerilsku Oslobodilacku vojsku Kosova (OVK). “Situacija nije toliko jednostavna da bismo napali samo Srbe. Treba zapamtiti da je Oslobodilacka vojska Kosova takodje pocinila akte sabotaze", rekla je Ren. Ona je rekla da je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju dobila nepotvrdjene izvestaje o zarobljavanju i odvodjenju muskaraca u logore. “Ukoliko je to tacno, vreme za medjunarodnu zajednicu istice. Ne mozemo sebi dozvoliti jos jednu Srebrenicu", rekla je Ren.

Ona je rekla da bi predsednika SRJ Slobodana Milosevica trebalo primorati da povuce svoje trupe sa Kosova. “Apsolutno je jasno da trupe, njegova vojska i policija, moraju da napuste Kosovo... Pre toga nece biti sanse za prave pregovore", zakljucila je Elizabet Ren.

Ren je ocenila da treba ponovo uspostaviti autonomiju Kosova, ali je dodala da je puna nezavisnost za to podrucje nepotrebna i da bi samo produbilo politicke podele i postojecu mrznju izmedju etnickih grupa na Balkanu. “Mislim da ne postoji jasan razlog da se Kosovu da nezavisnost, vec (umesto toga) siroka autonomija koja bi dala vecu samopravu od one koju je Milosevic ukinuo 1989", rekla je Ren, dodavsi da “promena granica u ovom casu ne bi bila dobra".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /