utorak, 23. jun 1998.

IZJAVA HAVIJERA SOLANE, GENERALNOG SEKRETARA ZAPADNE VOJNE ALIJANSE

NATO spreman za akciju

Milosevic mora “sprovesti u delo" obecanja data Jeljcinu. Odlucnost da se “spreci nova Bosna". Nijedna opcija na Kosovu nije iskljucena

Bec - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je juce u Becu da je NATO spreman “za sve akcije na podrucju Kosova" i naglasio da predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic mora “sprovesti u delo" obecanja data ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu, “jer nam vise nije ostalo mnogo vremena". Solana je, u govoru na jednom sastanku NATO, podvukao da “sad nije cas da se umanji nas pritisak. Medjunarodna zajednica mora odlucno nastaviti svoje napore za postizanje miroljubivog resenja" i “spreciti novu Bosnu".

Generalni sekretar NATO je naznacio da u tome, zajedno sa UN, NATO, Evropskom unjom i OEBS-om, obavezan “partner" mora biti i Rusija. On je ocenio da “sukob na Balkanu predstavlja hitan izazov koji se mora otkloniti" da bi se postigao trajni mir i stabilnost u Evropi. Solana je istakao da “NATO nece otici dok ne obavi svoj posao u Bosni" i podvukao da su na Kosovu, “isto kao i u Bosni, same strane odgovorne za sopstvenu buducnost. Ali ako se nasilje nastavi, onda ce medjunarodna zajednica morati da preduzme korake i pomogne u stvaranju uslova za ozbiljne pregovore o politickom resenju".

“NATO je spreman da odigra svoju ulogu u tom nastojanju, bas kao sto je to ucinio u Bosni. Mi smo proteklih nedelja iskazali spremnost da medjunarodnu diplomatiju podrzimo vojnim sredstvima. Uspesni vazdusni manevri od proslog ponedeljka su pokazali nasu sposobnost da brzo ispoljimo nasu vazdusnu snagu u tom podrucju", dodao je Solana. Vojne komande NATO, kako je istakao, “sad razmatraju sirok opseg opcija. A nijedna opcija, i ponavljam, nijedna opcija nije iskljucena", podvukao je generalni sekretar NATO.

Solana je naveo i da je akcija medjunarodne zajednice u Bosni pokazala vaznost “zbijenog medjunarodnog delovanja u resavanju krize". Iako su krize u Bosni i Kosovu razlicite, rekao je on, “zbivanja na Kosovu ipak imaju obelezja vrlo svojstvena sukobu u Bosni, a najuocljivije jeste obnova surovog postupka 'etnickog ciscenja'". “Mi moramo zaustaviti tu strahotu", upozorio je Solana i ocenio da “nova Evropa, utemeljena na novim vrednostima, moze biti izgradjena samo ako smo spremni da odbranimo te vrednosti tamo gde su ugrozene".

Bosna i Kosovo opasnsot za Evropu

“U Bosni smo videli da mozemo imati uspeha ako sledimo zbijenu strategiju udruzenog politickog, ekonomskog i vojnog pritiska. Nema razloga", ocenio je generalni sekretar NATO, “da takav sveobuhvatni pristup nema slican ucinak i u smirivanju kosovske krize". “Bosna i Kosovo predstavljaju nove opasnosti za Evropu u tranziciji", naglasio je Solana i ukazao na pomoc i vezbe NATO sa Albanijom i Makedonijom u okviru programa Partnerstvo za mir, rekavsi da je to pomoglo da se kosovska kriza ne prosiri na te zemlje. Generalni sekretar NATO je rekao i da “mnoge zemlje izvan NATO iskazuju spremnost da ucestvuju u ojacanim delovanjima Partnerstva za mir u Albaniji i Makedoniji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /