utorak, 23. jun 1998.

NIKOLAJ AFANASIJEVSKI RAZGOVARAO SA VELJKOM ODALOVICEM

Situacija jos slozena, pregovori sto pre

Pristina, Beta. - Zamenik sefa ruske diplomatije Nikolaj Afanasijevski izjavio je juce u Pristini, posle razgovora sa nacelnikom kosovskog okruga Veljkom Odalovicem, da je situacija na Kosovu jos slozena i da je potrebno sto hitnije obnoviti pregovore o resavanju kosovskog pitanja. Afanasijevski je prekjuce doputovao u Beograd, gde je razgovarao sa jugoslovenskim ministrom spoljnih poslova Zivadinom Jovanovicem. Juce je u Pristini, u 8.30, razgovarao sa Odalovicem, a u 10 su poceli njegovi razgovori sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.

Kako je saopstio pokrajinski Sekretarijat za informacije, Afanasijevski je naglasio da visoko ceni posetu predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica Moskvi i rekao da je ona donela “citav niz konkretnih stavova i mera za prevazilazenje trenutne situacije na Kosovu i Metohiji".

Afanasijevski je naglasio stav medjunarodne zajednice da “ne moze biti govora o nezavisnoti Kosova i Metohije i da je neophodno nedvosmisleno osuditi terorizam koji sprovodi takozvana Oslobodilacka vojska Kosova".

Andra Milosavljevic je rekao da se uspesno realizuju odluke vlade Srbije o povratku izbeglih lica sa ugrozenog podrucja, obnovi porusenih kuca, snabdevanju stanovnistva i saradnji sa Medjunarodnim komitetom Crvenog krsta i Komesarijatom za izbeglice. “U skladu s tim, cine se odgovarajuci koraci u cilju uspostavljanja poverenja izmedju pripadnika albanske nacionalne manjine i drzave Srbije", kaze se u saopstenju.

Nacelnik Kosovskog okruga Veljko Odalovic naglasio je da bi medjunarodna zajednica trebalo da izvrsi pozitivan pritisak na lidere albanskih politickih partija da osude terorizam, odreknu se ideje o nezavisnoti i prihvate dijalog bez uslova jer je to jedini nacin mirnog resenja problema na Kosovu i Metohiji, dodaje se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /