sreda, 24. jun 1998.

AMERICKI IZASLANIK RAZGOVARAO SA PREDSEDNIKOM SRJ

Holbruk: Kritican trenutak za Kosovo

Dosao sam da bi se sprecila eskalacija sukoba u opsti rat, rekao je Ricard Holbruk. Americki ambasador danas putuje u Pristinu, a u cetvrtak se ponovo vraca u Beograd

Poverljivo ostaje poverljivo:
Ricard Holbruk i Slobodan Milosevic

Beograd, Beta-FoNet. - Americki ambasador u UN Ricard Holbruk izjavio je sinoc novinarima, posle cetvorocasovnih razgovora sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem, da se “nalazimo u kriticnom trenutku za Kosovo". Na pitanje o detaljima razgovora, Holbruk je rekao da se pridrzava “standardnog pravila da poverljivi razgovori - ostaju poverljivi".

“Dosao sam da bi se sprecila eskalacija sukoba u opsti rat", ponovio je Holbruk ono sto je rekao i juce u Skoplju, pre dolaska u Beograd, i dodao da ce to zahtevati “suzdrzavanje obe strane".

“Zelim da vam skrenem paznju na to da clanice Kontakt grupe i druge zapadne zemlje dovode dodatno osoblje u svoje ambasade u Beogradu sa ciljem da se, preko akreditovanih clanova ambasada koji ce medjusobno saradjivati, oformi medjunarodna diplomatska posmatracka misija na Kosovu", naglasio je Holbruk. Na pitanje da li je sinoc sklopljen dogovor o medjunarodnoj misiji, on je odgovorio negativno, i dodao da je dogovor postignut u razgovorima u Beogradu pre mesec dana (12. i 13.maja), i da je u skladu sa zajednickom izjavom Milosevica i ruskog predsednika Borisa Jeljcina iz Moskve, pocetkom prosle nedelje.

Holbruk je rekao da danas odlazi za Pristinu, gde ce razgovarati “i sa ostalim liderima kosovskih Albanaca". Holbruk je najavio da ce tokom dana posetiti i neke oblasti zapadno od Pristine, “da vidimo sta se tamo desava". On ce se, kako je rekao, u cetvrtak vratiti u Beograd, a u petak ce biti u Atini. Na pitanje da li ce medjunarodna zajednica preuzeti kontrolu nad OVK, Holbruk je uzvratio recima: “videcemo sta ce se desiti".

U saopstenju iz kabineta predsednika Milosevica, koje prenose beogradski mediji, kaze se da su razmenjena gledista o aktuelnim kretanjima u regionu i izrazena je podrska nastojanjima da se problemi na Kosovu i Metohiji rese na miran nacin, politickim sredstvima. Naglaseno je da uspesno odvijanje politickog procesa na Kosovu i Metohiji iskljucuje nasilje, a pogotovo terorizam. U razgovoru je ucestvovao i savezni ministar za inostrane poslove Zivadin Jovanovic, kaze se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /