sreda, 24. jun 1998.

LIDER KOSOVSKIH SRBA MIROSLAV SOLEVIC ZA “NASU BORBU"

Srbi na Kosovu formiraju srpske oruzane straze

U toku je formiranje Srpskih odbrambenih straza (SOS) u svakom srpskom selu na Kosovu i Metohiji. Srpske patriote na Kosovu i Metohiji, koje ih organizuju, u kontaktu su sa dobrovoljcima iz cele Srbije i dosadasnje raspolozenje i odziv su izvanredni, saopstio je juce za “Nasu borbu" jedan od kosovskih lidera Miroslav Solevic

Nis. - Solevic kaze da se Srbi na Kosmetu nalaze u “potpunom beznadju" koje je izazvao nesposobni rezim koji nije u stanju da resi najznacajniji problem u drzavi i bar delimicno ispuni obecanja data narodu na samom pocetku vladavine.Prema njegovim recima, Srbima na Kosmetu je jasno da “imamo dovoljno vojnih i policijskih snaga" da za nedelju dana “slomimo albansku okupaciju dela nase teritorije" i “obezbedimo mir" na celom Kosmetu. “S obzirom da se situacija ne smiruje, vec iz dana u dan zaostrava i pogorsava, pojedinci i grupe koje ne veruju vise nikome, kroz formiranje svojih straza pokusavaju da organizuju odbranu naseg entiteta u svakom mestu gde nas jos uvek ima", kaze on.

“U narocito teskoj situaciji su sela koja su potpuno okruzrena etnicki cistim albanskim selima i u njima ne postoji poverenje u mogucnost efikasne odbrane od strane drzave Srbije.Formiranje sopstvenih naoruzanih straza je za vecinu takvih mesta jedina nada da mogu da brane i odbrane svoja ognjista. Seoske straze nece biti rasformirane sve do prestanka okupacije ma kog dela teritorije Kosova i Metohije.One su legitimno sredstvo nezasticenog naroda koji je poceo da se i vojno samoorganizuje.Formiranje SOS je takodje i najveca kritika nesposobnom rezimu koji nije u stanju da svom narodu garantuje ni slobodu, ni mir, ni njegova ustavna prava", kaze Solevic ne precizirajuci masovnost, sastav i lokacije ovakvih srpskih oruzanih snaga.

On samo dodaje da ga je u vezi sa formiranjem SOS pre dve sedmice posetila “grupa srpskih patriota" i “upoznala" ga sa ovakvom aktivnoscu. Prema njegovim recima, “tim ljudima" je apsolutno jasno da “Amerikanci blefiraju sa pretnjama o bombardovanju" i na taj nacin drze paralisanu drzavnu oruzanu silu cija je ustavna obaveza da “svim sredstvima slomi oruzanu pobunu Albanaca".

“Oni su uvereni da je americka ideja da dopuste da Albanci uspostave kontrolu na 90 odsto teritorije Kosmeta i onda dodju sa predlogom da se Kosmet podeli prema situaciji na terenu. Ovakvo uverenje je i osnovni razlog zbog kojeg su Srbi na Kosovu i Metohiji prinudjeni da stvore samostalni odbrambeni faktor koji ce izmeniti ovakav plan i dogovor koji su postigli Slobodan Milosevic i Ibrahim Rugova. Medju njima preovladava misljenje da ce Milosevic kosovsko-metohijski problem dovesti do bezizlaza, a da ce se onda on i mafija oko njega pravdati da drugacije resenje nije bilo moguce, i da su oni veoma uspesno postigli mir koji nema alternativu", kaze Solevic.

Z. Miladinovic

Milutinovic - zrtva osovine Seselj-Milosevic

Solevic dodaje da ga “zacudjuje" ponasanje predsednika Srbije Milana Milutinovica, koji je “covek sa najvecim ustavnim ovlascenjima", i njegova “totalna neaktivnost u sprovodjenju njegovih ustavnih obaveza", mada “nije objavljeno" da je umro. “A samo ga smrt moze spreciti da ne odgovara za slom Kosova i Metohije jer je crvena osovina Seselj-Milosevic vec napravila plan koji bi trebalo da nas uveri da je kosmetski problem mogao povoljnije da se resi da je predsednik Srbije vrsio svoju duznost", tvrdi Solevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /