sreda, 24. jun 1998.

PREDSEDNIK SLOVENIJE MILAN KUCAN

Destabilizacija Kosova - pocetak kraja Kosova

Ljubljana. - Predsednik Slovenije Milan Kucan istakao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu da resenje kosovske krize vidi u dobijanju autonomije kakvu je Kosovo imalo po Ustavu bivse SFRJ iz 1974. godine i da bi ta autonomija trebalo da bude pod medjunarodnom kontrolom, sve dok je Srbija u sastavu Jugoslavije.

Govoreci na konferenciji uprilicenoj povodom obelezavanja sedme godisnjice drzavnosti, Kucan je ocenio da treba upotrebiti sve diplomatske puteve da do resenja kosovskog problema dodje mirnim putem, a da to nije moguce bez medjunarodnog posredovanja. Problem Kosova nije unutrasnji problem Srbije, jer ukoliko se ne resi mirnim putem moze da destabilizuje ne samo Balkan vec i Evropu, dodao je Kucan.

Kao pokrajina Kosovo je destabilizovano u bivsoj Jugoslaviji, rekao je predsednik Slovenije, dodajuci kako je destabilizacija Kosova oznacila pocetak njenog kraja. Jugoslaviju nisu razbili nacionalizmi pojedinih naroda, vec raskol izmedju demokratije i totalitarizma, ocenio je Kucan, istakavsi kako se “nastavlja" proces njenog raspada, i da o sudbini Crne Gore moraju odlucivati sami Crnogorci, po istom nacelu kao sto su to uradili Slovenci.

S. Sicarov

Ugrozena bezbednost Slovenije?

Da je Kosovo i nadalje u zizi slovenacke politike pokazala je i prekjucerasnja prva sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, organa oko cijeg formiranja su godinama vodjene ostre polemike u drzavnom vrhu. Na svojoj prvoj sednici pod vodjstvom premijera dr Janeza Drnovseka Savet za nacionalnu bezbednost je iza zatvorneih vrata razmatrao “kriznu situaciju na Kosovu i njene moguce posledice po bezbednost Slovenije".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /