sreda, 24. jun 1998.

HOLBRUK U SKOPLJU RAZGOVARAO SA GLIGOROVOM I RUGOVOM

Jos ima prostora za diplomatiju

Makedonija ne predstavlja deo kosovskog problema, izjavio americki ambasador u UN

Skoplje, Beta. - Predsednik Makedonije Kiro Gligorov razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u UN Ricardom Holbrukom, koji je u Skoplju poceo novu balkansku turneju, tokom koje ce posetiti i Beograd. Gligorov je izrazio uverenje da “jos uvek ima prostora za razgovore i politicko-diplomatsko delovanje, cime bi se prevazisla potreba za eventualnom vojnom intevencijom i uvodjenjem novih sankcija SRJ". Kabinet predsednika Makedonije saopstio je da je u susretu Gligorova i Holbruka ocenjeno da medjunarodna zajednica treba da nastavi svoje napore da spreci prerastanje kosovskog konflika u opsti rat. “Holbruk je posebno istako da Makedonija ne predstavlja deo kosovskog problema", navodi se u saopstenju posle razgovora visokog americkog diplomate sa predsednikom Gligorovom. Holbruk je u susretu sa predsednikom Makedonije kazao da je interes SAD smirivanje sitacije u regionu i da ce Vasington nastaviti da podrzava Skoplje u njegovom nastojanju da ocuva stabilnost i suverenost zemlje. Americki ambasador u UN kazao je novinarima posle susreta sa predsednikom Makedonije da je doputovao u Skoplje da vidi da li moze da se spreci izbijanje opsteg rata na Kosovu i njegovo sirenje na susedne zemlje.

Holbruk se potom sastao i sa premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim. “Crvenkovski i Holbruk su izrazili zabrinutost zbog moguce eskalacije sukoba na Kosovu i naglasili zajednicko opredeljenje za mirno resenje konflikta putem dijaloga", saopstio je kabinet makedonskog premijera.

Holbruk se u zgradi americke ambasade u Skoplju sastao i sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom. Ambasada je najavila da ce Holbruk o tom razgovoru dati izjave TV mrezi Si-En-En i TV kuci YYTN. Rugova iz Skoplja odlazi u Brisel, na poziv generalnog sekreta NATO Havijera Solane.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /