sreda, 24. jun 1998.

MILOSEVIC PRIMIO ZAMENIKA SEFA RUSKE DIPLOMATIJE AFANASJEVSKOG

Do resenja za Kosovo politickim sredstvima

Potvrdjena nuznost ocuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta SRJ

Visok stepen medjusobnog razumevanja:
Milosevic se pozdravlja sa Afanasjevskim
prilikom jucerasnjeg susreta
FOTO: FoNet/AP

Beograd, Beta. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic razgovarao je juce u Beogradu sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Nikolajom Afanisijevskim o pitanjima od interesa za mir i stabilnost u balkanskom regionu, javio je Radio Beograd. U razgovoru je naglasen visok stepen uzajamnog razumevanja dveju zemalja, kako u pogledu spremnosti za dalji intenzivan razvoj bilateralne saradnje, tako i zajednickih zalaganja SRJ i Rusije za jacanje regionalne bezbednosti, otvorene i ravnopravne saradnje, a pogotovu nuznosti ocuvanja teritorijalnog integriteta i postovanja suvereniteta SRJ, navodi se u saopstenju kabineta predsednika SRJ. Milosevic i Atanasijevski su razmatrali i pitanja koja se ticu programa mera vlade Srbije i Savezne vlade za normalizaciju zivota i stvaranje uslova za povratak lica koja su bila prinudjena da napuste svoje domove u toku teroristickih napada i antiteroristickih aktivnosti u jednom broju mesta na Kosovu i Metohiji.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Nikolaj Afanasjevski izjavio je juce, posle razgovora sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem, da je rukovodstvo SRJ i Srbije spremno da u potpunosti ispuni sve obaveze iz moskovskog dogovora o mirnom resenju krize na Kosovu. U izjavi za rusku agenciju RIA Novosti, Afanasjevski je naglasio da je posebno vazno da ispunjavanje tih obaveza bude dinamicno i aktivno. Ruski diplomata je rekao da je sa Milosevicem imao "veoma sadrzajan i otvoren" razgovor.

Jugoslovenski predsednik obavestio je rusku stranu o konkretnim koracima na ispunjenju preuzetih obaveza, a oni se odnose na pomoc povratku izbeglica na Kosovo, saniranje kuca, humanitarnu pomoc izbeglicama i deblokadu puteva. Afanasjevski je ocenio da situacija na Kosovu, ipak, ostaje jos veoma slozena. "Ima jos mnogo problema i bice potrebno jos mnogo napora za izlaz iz kosovske krize", rekao je Afanasjevski ruskoj agenciji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /