sreda, 24. jun 1998.

PREPORUKE POLITICKOG KOMITETA SAVETA EVROPE POVODOM KOSOVA

Prekinuti nasilje i otpoceti dijalog

Dragan Bisenic
specijalno za "nasu Borbu" iz Strazbura

Brisel. - Politicki komitet Parlamentarne skupstine Saveta Evrope usvojio je 15 tacaka preporuka za danasnje zasedanje Parlamentarne skupstine o Kosovu. Konstatujuci da ne moze biti ograniceno pravo Jugoslavije da stiti svoje gradjane od teroristickih akata, jugoslovenske vlasti i licno predsednik Milosevic su prvenstsveno odgovorni za poslednju eskalaciju nasilja. Sistematsko iskljucivanje medjunarodnih posmatraca s podrucja konflikta stvara teskoce u prosudjivanju dogadjaja. Oni koji preduzimaju teroristicke akte takodje su odgovorni za degradaciju sadasnjeg stanja i za ogranicavanje mogucnosti za miroljubivo resenje, zakljucuje se u preporukama.

Sigurnost na Kosovu za Albance, kao i za sve druge koji zive na Kosovu, je preduslov za buduce pregovore o statusu Kosova, a od jugoslovenskih vlasti se zahteva da hitno prekinu operacije protiv civilnog stanovnistva i stvore uslove za pregovore s predstavnicima kosovskih Albanaca. Politicki komitet poziva i kosovske Albance da u svom delu sprece eskalaciju nasilja. Osim toga, dodaje se da nema povoljnog resenja za Kosovo bez temeljnih demokratskih promena u SRJ koje ce slediti preporuke specijalnog izaslanika OEBS Felipea Gonsalesa iz decembra 1996. Parlamentarnoj skupstini je preporuceno da pozdravi pobedu proreformske partije u Crnoj Gori i Mila Djukanovica, a predsednik Milosevic se poziva da pocne dijalog s rukovodstvom Crne Gore. Pozitivno drzanje jugoslovenskih vlasti treba da otvori put za postepenu reintegraciju zemlje u medjunarodnu zajednicu. U slucaju da se zanemare preporuke medjunarodne zajednice i nastavi nasilje protiv civila, sve opcije koje medjunarodna zajednica ima na raspolaganju, ukljucujuci i vojne, treba da budu iskoriscene da bi se sprecilo novo krvoprolice.

Skupstina poziva vlasti SRJ da prekine operacije prema civilima na Kosovu, smanji snage bezbednosti na minimum potreban za cuvanje javnog reda i kontrolu granica, saglasi se sa razmestanjem medjunarodnih posmatraca na Kosovu koji bi nadgledali aktivnosti policije, armije, kao i naoruzane grupe Albanaca; stvore bezbedne uslove ukljucujuci i materijalne za povratak izbeglica; dozvole medjunarodnim humanitarnim organizacijama slobodan pristup svim delovima Kosova; pocnu bezuslovni dijalog s predstavnicima kosovskih Albanaca i odustanu od akata koji bi sprecili njihov normalni tok, i primene program demokratskih reformi na osnovu Gonsalesovog izvestaja.

Vodjstvo kosovskih Albanaca se poziva da spreci primenu teroristickih akata, da iskoriste njihov politicki uticaj za razoruzanje OVK, uspostave dijalog s predstavnicima kosovskih Srba i drugima u cilju promovisanja medjuetnicke tolerancije i zgradnje poverenja.

Susedne zemlje se pozivaju da sprece u saradnji s medjunarodnom zajednicom sverc oruzja na Kosovo i saradjuju s medjunarodnim organizacijama obezbedjujuci pomoc za izbeglice. Na kraju Politicki komitet je preporucio Komitetu ministara Saveta Evrope da pazljivo nadgleda ponasanje SRJ uodnosu na preporuke medjunarodne zajednice i da pripremi posebne predloge za pomoc Saveta Evrope u demokratskim reformama u SRJ polazeci od Gonsalesovog izvestaja i snaga koje promovisu civilno drustvo i demokratiju u zemlji.

U raspravi na Politickom komitetu nisu ucestvovali predstavnici saveznog parlamenta iako su bili pozvani, niti su na skup dosli predstavnici kosovskih Albanaca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /