sreda, 24. jun 1998.

DAN JUGOSLAVIJE NA SVETSKOJ IZLOZBI EXPO ’98 U LISABONU

Posetioci na jadranskoj oazi

Predsednik Savezne vlade Momir Bulatovic sa drzavnom delegacijom prisustvovao ceremoniji povodom nacionalnog dana Jugoslavije na centralnom trgu Izlozbe

Dragisa Popovic
specijalno za “Nasu Borbu" iz Lisabona

Na velicanstvenom platou prostranog trga odredjenom za specijalne ceremonije, kraj jedinstvenog arhitektonskog ostvarenja, obrisa portugalskog paviljona, odrzana je juce svecanost povodom dana Jugoslavije na Svetskoj izlozbi EXPO ’98 u Lisabonu.

Jugoslovenska drzavna delegacija koju predvodi predsednik Savezne vlade Momir Bulatovic prisustvovala je svecanom cinu podizanja zastave i proglasenju ovog praznika za kreatore posecenog jugoslovenskog paviljona. Ceremoniji su sa portugalske strane prisustvovali ministar za parlamentarna pitanja Antoni Kosta i generalni komesar EXPO ’98 Tores Kampos.

Posle upisivanja u pocasnu knjigu, premijer Bulatovic je sa gostima koji ga prate prisustvovao u paviljonu “Utopija" jedinstvenom spektaklu “od stvaranja sveta do danas" koji na dopadljiv nacin docarava putovanje u proslost i buducnost. Jugoslovenska delegacija je toplo primljena i pozdravljena aplauzima prisutnih u prepunoj dvorani ovog uvek opsednutog paviljona.

“Plovidba na talasima okeana i izlet u nebo", kako je komentator portugalskog vodeceg dnevnika “Diario de notisijas", nazvao ovaj spektakl docaran na prostranoj pozornici paviljona “Utopija", izazvao je posebnu paznju jugoslovenske delegacije koja je na prvom koraku posete gradu buducnosti na obali usca reke Tezo u Atlantik, prijatno iznenadjena. Svita gostiju je zatim nastavila setnju prema zvanicnom programu i posetila jugoslovenski paviljon smesten na severnom delu ogromnog izlozbenog platoa.

Dopadljiv prikaz jadranskih pescanih oaza i prelepih pejzaza Boke Kotorske sa ogromnim eksponatima dzinovskog podvodnog sveta - prepariranih riba - koje umesto zvezda ispunjavaju prostor ispod svoda paviljona. Kraj starih drvenih brodova, jedinstvenih odela davnasnjih gnjuraca, moreplovaca i ribara koji su bez elektronskih racunara plovili i, cesto, udarima dzinovskih talasa, zavrsili na dnu okeana i mora, visoki gosti su imali priliku da vide originalnu demonstaciju prenosenja elektricne energije bezicnim putem koju su pripremili za Izlozbu saradnici Instituta “Nikola Tesla" iz Beograda.

Generalni komesar izlozbe Tores Kampos priredio je svecani rucak za jugoslovensku delegaciju cime je zavrsen zvanicni deo posete. Premijer Bulatovic je sa licnostima koje ga prate takodje posetio paviljon Kine koji je smesten tik uz nas paviljon.

Bulatovic je uvece priredio prijem u paviljonu Portugala za visoke politicke licnosti, kulturne radnike i poslovne ljude kao i pripadnike male jugoslovenske kolonije u Lisabonu. Nakon svecanog prijema povodom dana Jugoslavije za zvanice je odrzan koncert poznate jugoslovenske violinistkinje Tatjane Olujic koja je zajedno sa Ljubinkom Kostovic, pijanistkinjom, interpretirala dela Cajkovskog, Bramsa, Mokranjca, Betovena, Dvorzaka i Gersvina. U prostranoj dvorani “Kamoes" nasa umetnica je dobila duge aplauze za jedinstvenu muzicku interpretaciju, cime je zavrsen jugoslovenski dan na Svetskoj izlozbi EXPO’98.

Brod “Jadran" - posebna atrakcija

Prisustvo skolskog broda “Jadran" uz lisabonsku obalu izaziva posebno interesovanje posetilaca. Sa sirokim jedrima ovaj motorni jedrenjak, namenjen obukci studenata Vojne akademij ratne mornarice, svecano je ukrasen da bi se uklopio u bogat program nacionalnog dana Jugoslavije na EXPO’98. Pune dve nedelje ova maltene drvena galija, sagradjena jos 1933. godine u Hamburgu, plovila je od obala Jadrana do lisabonske luke.

Predsednik Savezne vlade Momir Bulatovic i generalni komesar naseg paviljona Goran Matic priredili su u ponedeljak, uoci dana Jugoslavije na Svetskoj izlozbi, svecani prijem na skolskom brodu “Jadran". Zvanice su provele prijatno vece na palubi broda i do kasno u noc srdacno razgovarale.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /