sreda, 24. jun 1998.

NOVI NASLOVI U BIBLIOTECI “POJMOVNIK"

Radikalni rezovi u narednom kolu

U biblioteci “Pojmovnik" ciji je osnivac i urednik Gojko Tesic pojavilo se novo kolo sa sest naslova: Peter Birger “Teorija avangarde", Adrijan Marino “Poetika avangarde", Benedikt Livsic “Jednoipooki strelac", Roman Jakobson&Kristina Pomorska “Razgovori", Novica Milic “A, B, C dekonstrukcije", Misko Suvakovic “Estetika apstraktnog slikarstva".

Biblioteka “Pojmovnik" zamisljena je kao mala knjizevna enciklopedija, odnosno recnik ciji je cilj stvaranja popuna praznine na planu knjizevnoteorijsko/istorijske misli. “Pojmovnik" ce od petog kola doziveti tematske promene: svako kolo, kako je na jucerasnjoj promociji novih knjiga rekao Tesic, bice tematskog karaktera, pa ce neka od narednih biti posvecena ruskoj knjizevnoj teoriji, teoriji proze, teoriji poezije itd. koje ce potpisivati i jedan ili dva domaca autora, pored tri odnosno cetiri strana.

Tesic se ovom prilikom zahvalio izdavacu, “Narodnoj knjizi", odnosno Milicku Mijovicu, ceneci njegovo razumevanje za objavljivanje edicije koja u materijalnom smislu donosi samo gubitak.

Birgerova “Teorija avangarde" ubraja se u klasicna dela evropske teorijske misli o avangardi. Birgerova pozicija, kako navodi Tesic, nije samo knjizevnoteorijska vec avangardi pristupa sa filozofskog i estetickog stanovista. “Poetika avangarde" Adrijana Marinoa prvi put se objavljuje u svetu, u “izuzetnom prevodu" Mire Vukovic i Vere Ilijin. “Poetika avangarde" je “najcelovitija, najsveobuhvatnija tipologija, sinteza o svim avangardnim tendencijama u svetskoj knjizevnosti". Urednik “Pojmovnika" za delo Benedikta Livsica, “Jednoipooki strelac" rekao je da predstavlja izvesno odstupanje od ideje biblioteke, jer je rec o romaneskno-memoarskom, teorijski produbljenom stivu o ruskom futurizmu, “o lomovima i dramama koje su sa sobom donosile ratne katastrofe i kataklizme", u izvanrednom prevodu Milice Nikolic. “Razgovori" Romana Jakobsona i Kristine Pomorske su teorijski dijalozi, ali istovremeno i “istorija ideja jednog od najvecih knjizevnih umova ovoga veka", delo koje je izazvalo paznju sirom sveta, a na srpski je prevela Marina Petkovic.

U “Pojmovniku" su objavljena i dva dela domacih autora: “A, B, C dekonstrukcije" Novice Milica i “Estetika apstraktnog slikarstva" Miska Suvakovica. Prema Tesicu, Milic je najbolji poznavalac dekonstrukcionisticke teorijske misli u srpskoj nauci, a objavljeno delo je zapravo glosarij kljucnih pojmova dekonstrukcije.

Tri knjige iz ovog kola objavljena su uz pomoc Fonda za otvoreno drustvo, a kao interesantan i indikativan podatak Tesic je naveo da o do sada 15 objavljenih naslova u ovoj biblioteci periodika nije napisala nijednu rec.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /