sreda, 24. jun 1998.

22. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA U VRNJACKOJ BANJI OD 15. DO 19. AVGUSTA

Banjska skola dramaturgije

Dvadeset drugi festival filmskog scenarija u Vrnjackoj Banji bice odrzan od 15. do 19. avgusta, saopsteno je juce na konferenciji za novinare odrzanoj u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Iako nema drasticnih promena u programskoj koncepciji, nekih novina ipak ima.

Pre svega, to se odnosi na Umetnicko vece Festivala filmskog scenarija, koje je formirao Umetnicki savet “Vrnjackih kulturnih svecanosti". U njegovom sastavu su: Gordan Mihic, Slobodan Sijan, Radoslav Zelenovic, Slobodan Stojanovic, Dinko Tucakovic, Aleksandar Avramovic i Srdjan Koljevic. Oni su odlucili da se u glavnom programu nadju filmovi koje odabere selekciona komisija festivala.

Pored filmova koji ce biti u glavnom programu, reditelji ce biti predstavljeni i kratkim filmovima koji ce biti emitovani istog dana kada i film u okviru glavnog programa.

I ove godine bice odrzan simpozijum koji ce pratiti festival, a tema ce biti “Film ishodiste filmu". Uvodnicar je Srdjan Koljevic.

Umesto analize scenarija filmova prikazanih na festivalu, obradjivace se tema “Polozaj scenariste u jugoslovenskom filmu", a uvodnicar ce biti Gordan Mihic.

Letnja skola dramaturgije bice organizovana po treci put, i to za deset polaznika studenata FDU iz Beograda, Akademije umetnosti iz Novog Sada i skole “Dunav" filma. Pored toga bice prikazani radovi ranijih polaznika ove skole, a ostvaren je i kontakt sa Ministarstvom kulture Srbije, sa ciljem da se mladim piscima scenarija omoguci da svoje radove realizuju. Medijator Letnje skole dramaturgije ce biti Slobodan Stojanovic, a pomocnik Srdjan Koljevic.

U okviru festivala filmskog scenarija bice odrzan i Prvi medjunarodni festival TV drame, na kome ce biti predstavljena produkcija iz 1997. i 1998. godine. Pored domacih autora ucestvovace i autori iz inostranstva. Bice dodeljene i nagrade, i to za najbolju dramu, reziju, musku i zensku ulogu. Bice organizovan i okrugli sto, a tema ce biti “40 godina TV Beograd - mesto TV drame u programskom oblikovanju ove kuce". Na festivalu ce biti predstavljene i dve nove serije: “Porodicno blago" Sinise Pavica i nastavak serije “Vise od igre", Slobodana Stojanovica.

O nagradama na Festivalu filmskog cenarija odlucivace troclani ziri, i imena clanova ce naknadno biti saopstena.

Postojace prateci program festivala - “Banja kao na filmu" , u okviru kojeg ce svake veceri biti prikazan po jedan kratki film o Vrnjackoj Banji i okolini, iz fundusa Kinoteke, povodom obelezavnja jubileja Vrnjacke Banje - 130 godina organizovanog lecenja i turizma. Urednik ovog programa bice Radoslav Zelenovic, direktor Muzeja jugoslovenske kinoteke.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /