sreda, 24. jun 1998.

HELSINSKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA SANDZAKA POVODOM PROLASKA KROZ NOVI PAZAR TRI AUTOBUSA PUNA VEZANIH “CIVILA

Ocevici tvrde da je policija sprovela zatvorenike ili zarobljenike

Novi Pazar. - Tragom vesti koju je u nedelju objavio Radio Slobodna Evropa, prema kojoj je tog dana veca grupa policajaca sprovela kroz Novi Pazar tri puna autobusa civila kojima su bile vezane ruke, Helsinski odbor za ljudska prava Sandzaka je anketirao dvanaest ocevidaca i svi su potvrdili ovu vest. Prema recima Sefka Alomerovica, predsednika HO Sandzaka, ocevici koji su ispitivani potvrdili su da su putnici iz tih autobusa podizali ruke visoko, kako bi se videlo da su im ruke vezane. Neki ocevici su izjavili da su nekim putnicima bile krvave ruke i lice. Kolonu od tri autobusa pratilo je desetak dzipova i jedan autobus pun policajaca. Jedan ocevidac je, u autobusima, prepoznao i dva strazara iz niskog Kazneno-popravnog doma.

- Pretpostavljamo da su ti putnici, u stvari, zatvorenici koji su izdrzavali kaznu u KPD Istok-Dubrave. Ono sto se suprotstavlja ovoj pretpostavci jeste marsruta kojom je ova kolona pristigla, posto su dosli iz pravca Kosovske Mitrovice ili iz Peci. To ukazuje da bi putnici mogli biti i zarobljeni civili sa Kosova gde se vode borbe. U prilog tome govori i podatak da su oni bili u civilnim, a ne u zatvorskim odelima, kaze Sefko Alomerovic dodajuci da su svi putnici bili muskarci.

Jedna od sumnji, poteklih od ocevidaca, a koju nam je u jucerasnjem kratkom razgovoru preneo Alomerovic, govori o tome da se na Kosovo planira slanje zatvorenika, Srba, te da u tom postupku albanski zatvorenici predstavljaju smetnju. Alomerovic podseca da su zatvorenici pomenutog KP doma slati na ratiste i za vreme rata u Bosni ili Hrvatskoj.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /