sreda, 24. jun 1998.

JUCE U KRAGUJEVCU ODRZAN PROTEST ORUZARA I RADNIKA IZ DRUGIH GRADOVA SRBIJE

Zajednicki protest radnika Srbije

U usvojenoj Deklaraciji najavljeno organizovanje mitinga sirom Republike, uz poziv radnicima da se solidarnom akcijom izbore za svoja prava

Potpis: Od juce "Nikad vise sami":
Sa jednog od prethodnih protesta
u Kragujevcu
FOTO: N. Stojanovic

Kragujevac. - Pod parolom "Nikad vise sami", u Kragujevcu je juce odrzan protest radnika koji su uputili proglas predsedniku Jugoslavije i Srbije i republickoj i saveznoj vladi u kome upozoravaju da traze posao i da nece da svercuju kako bi prehranili svoje porodice.

Na skupu koji su organizovali sindikat "Zastava - namenski proizvodi", Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Slobodni sindikat Srbije "Uzajamnost", usvojena je i Deklaracija o pokretanju zajednicke sindikalne akcije za zastitu interesa svih zaposlenih. Najavljeno je organizovanje mitinga u svim gradovima Srbije da bi se "javnosti ukazalo na tezak materijalni polozaj zaposlenih i predloze sidnikalne akcije radi prevazilazenja postojeceg stanja".

Predsednik sindikata "Namenske" Zoran Nedeljkovic najavio je da ce mitinzi narednih dana biti organizovani u Kraljevu, Cacku, Nisu i "u svim gradovima u kojima radnici zive lose", dodavsi da ne postoji nijedan grad u Srbiji u kome radnici zive dobro. Nedeljkovic je pozvao sve radnike da se zajednickom solidarnom akcijom izbore za svoja prava i izrazio nadu da ce "reka nezadovoljnih radnika odneti one koji su ih doveli u ovakav polozaj".

Milicija zaustavila radnike

Dva autobusa puna radnika koji su iz Uzica krenuli na protestni skup nezavisnih sindikata Srbije u Kragujevcu, zaustavila je policija u Mrcajevcima kod Cacka. Na skup su krenuli i radnici iz Cacka, cija su tri autobusa takodje zaustavljena ali nedaleko od Knica.

Pripadnici niskog SUP su kod naplatne pumpe Nais kod Nisa vratili autobus sa radnicima EI koji su krenuli na protest u Kragujevac. Prema pricanju radnika policija je pri zaustavljanju "utvrdila" da je jedan tocak na autobusu Nisekspresa, "neispravan" i iskljucila ga iz saobracaja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /