sreda, 24. jun 1998.

FOND ZA IZGRADNJU STANOVA SOLIDARNOSTI BEOGRADA

Do 2000. godine jos 600 stanova

- Vec smo uselili 63 stana u naselju Kijevo-Knezevac. U oktobru smo planirali useljenje 216 stanova u Kumodrazu, a u novembru 192 u 22 bloku, 74 na Bezanijskoj kosi i 8 stanova u naselju “Sava Kovacevic" u Zemunu, kaze Vukasin Berendika, zamenik sekretara Fonda za izgradnju stanova solidarnosti Beograda.

Berendika istice da je Fond solidarnosti formiran 1990. godine. Od tada su realizovana dva programa. Sada je u toku ostvarenje programa 1996-2000. u kome treba da bude izgradjeno 1.200 stanova solidarnosti, tj. 240 godisnje. U 1996. godini useljen je 281 stan, u 1997. 414, a za 1998. godinu planirano je useljenje jos 553 stana, tako da ce plan biti ispunjen zakljucno sa ovom godinom, tj. dve godine pre roka.

- Imajuci u vidu ovakvu realizaciju, Upravni odbor Fonda doneo je odluku o raspisivanju konkursa za izgradnju jos 600 stanova solidarnosti do 2000. godine", kaze Berendika i dodaje : “Mi smo vec ugovorili gradnju 220 stanova u bloku 25, 64 stana u naselju Kijevo-Knezevac i 30 stanova u ulici Vojvode Stepe, tako da smo prakticno zapoceli ostvarenje ovog novog programa.

Stanovi solidarnosti se, po recima naseg sagovornika, dele tako sto 93 odsto ide na preduzeca - ucesnike konkursa, pet odsto za potrebe boraca, ratnih invalida i clanova porodicnog domacinstva palog borca iz oruzanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine i dva odsto za gradjane koji su bez svoje krivice ostali bez smestaja.

Prema njegovim recima, raspodelu stanova solidarnosti na pojedina preduzeca, ustanove i drzavne organe, Fond obavlja na osnovu konkursa. Pravo ucesca imaju sva preduzeca, ustanove i drzavni organi koji izdvajaju doprinos u iznosu od 1,3 odsto. Fond dodeljuje stanove ucesnicima konkursa na osnovu utvrdjenih kriterijuma. Raspodela unutar pojedinih preduzeca nije u nadleznosti Fonda.

- Kada bi raspodela stanova u okviru preduzeca isla regularno, u Beogradu ne bi smeo da postoji nijedan radnik sa 25 godina radnog staza bez stana, tvrdi Vukasin Berendika i dodaje da Fond nema nacina da na to utice.

J. M.

Kome idu stanovi solidarnosti

Konkurs za dodelu stana solidarnosti objavljen u Saobracajno-tehnickoj skoli u Zemunu 21. 11. 1997. godine, bio je namesten i sluzio je da Tanja Dojkic, sluzbenica u pomenutoj skoli, neregularno dobije stan, tvrde Marko Novkovic i Zoran Jelic, profesori ove skole, o cemu je u “Nasoj Borbi" vec pisano. Prema recima profesora Jelica, odluku o zalbama radnika skolski odbor bi trebalo da donese do 27. juna ove godine.

Biserka Macut, strucnjak pravne sluzbe Gradskog sindikata, objasnjava da stambena komisija na osnovu rang liste donosi odluku o dodeli stana u konkretnom preduzecu koje je dobilo stan solidarnosti. U roku od 15 dana radnik ima pravo prigovora protiv ovakve odluke drugostepenom organu (u ovom slucaju skolskom odboru). Skolski odbor je duzan da odluku po prigovoru donese u narednih 15 dana. Ako radnik nije zadovoljan odlukom drugostepenog organa, ili ako taj organ ne donese odluku po prigovoru u roku od 30 dana, radnik ima pravo da zastitu trazi pred nadleznim sudom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /