sreda, 24. jun 1998.

MILORAD MISKOVIC, SAVEZNI MINISTAR ZA UNUTRASNJU TRGOVINU

Uskoro uredba o drzavnom monopolu na promet duvana i alkohola

Sindikat trgovine tvrdi da je ova grana pokradena za milijardu DEM i optuzuje sve tri vlade

Srpska legalna trgovina u neprekidnom je kolapsu od 1993. godine za sta su najveci krivci tri vlade koje su, za ovu delatnost, tada donele pogubne mere. O tome, svedoci i cinjenica da je ovdasnja trgovina pokradena za milijardu DEM. Sva sindikalna upozorenja i zahtevi adresovani najodgovornijima nisu urodile plodom, pa je 153.000 radnika u drustvenom i 170.000 u mesovitom trgovinskom sektoru prepusteno daljoj najezdi sive ekonomije i kriminala, rekao je juce Relja Dabic, predsednik Sindikata radnika trgovine Srbije.

Na sednici ove sindikalne organizacije posvecenoj uticaju mera ekonomske politike na stanje u legalnoj trgovini i materijalni i socijalni polozaj zaposlenih u njoj, naglaseno je da u ovoj delatnosti zarade kasne i po tri godine, a da se privatizacija svodi na pljacku.

Prema recima Ljubana Borote, predsednika Odbora trgovine u Privrednoj komori Srbije, od 125.000 trgovinskih firmi, 35.000 ih je predalo zavrsne racune, od cega je 12.000 blokirano, a za 11.000 je pokrenut zahtev za stecajni postupak. On se zalozio za brzu i postenu privatizaciju, rekavsi da je akcenat na brzini, jer ako se bude odugovlacilo, “ostacemo i bez ono malo sto imamo". Borota smatra da je katastrofalno sto je u SRJ poreski sistem razjedinjen, dok je u Evropi - harmonizovan, pa tako 124 zemlje i sve tranzicijske drzave imaju isti poreski sitem. Nas je, rekao je, samo masina za pravljenje para.

Govoreci o starategiji i politici razvoja jugoslovenske privrede, Milorad Miskovic, savezni ministar za trgovinu, rekao je da je pripremljen radni tekst saveznog Zakona za trgovinu i najavio pripremu savezne uredbe o uspostavljanju monopola drzave na promet duvana i alkohola zarad suzbijanja sive ekonomije. Ministar je iskritikovao banke zbog visokih kamata, rekavsi da su one neopravdani izgovor za to sto komitenti ne vracaju kredite, jer ih one same i biraju.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /