sreda, 24. jun 1998.

ZBOG VELIKE KONKURENCIJE NA TERENU CENA KILOGRAMA MALINA PORASLA SA SEDAM NA DEVET DINARA

“Jugopetrol" predvodi izvoznike

Rod malina upola manji nego prethodne godine, a do prvoklasne izvozne robe stizu oni koji ponude najvise u kesu. Jagode vec odneli Slovenci

Sinocna kisa spasla je maline u valjevskom kraju kojima je pretio “toplotni udar". To bi za seljake, zadruge i kombinate, ali i izvoznike, znacilo dodatnu muku s obzirom na to da ce ovogodisnji rod biti upola manji od uobicajenog u rekordnim godinama. Procene roda ’98, iznete na sastanku u Republickom fondu voca Srbije, krecu se oko 33.000 tona malina, 40.000 tona visanja i 12.000 tona kupina.

Na slicnom skupu u Merosini dogovoreno je da se kilogram malina prve klase seljacima placa sedam dinara. Usvojen je tada i paritet od 1,1 DEM za kilogram malina u slucaju kolebanja kursa. Konkurencija na terenu, bar u valjevskom kraju, dovela je do toga da je juce, na zasedanju Okruznog operativnog staba u Banji Vrujci, cena korigovana na devet dinara za kilogram. Situacija sa preuzimanjem jagoda, kada su slovenacke firme pokupile “kajmak", dobra je opomena da se sada reaguje brze. Zemljoradnike jedino interesuje “kes", svi otkupljivaci se tako i ponasaju. O vestackom djubrivu ili semenskoj robi, avansno datoj seljacima, bice reci naknadno. Naravno, uz korekciju ranije utvrdjenih pariteta.

Na beogradskom skupu vocara utvrdjene su i minimalne, zastitne, izvozne cene ranog voca. Tako se maline ekstra kvaliteta, tzv. “rolend", ne smeju prodavati ispod 3,60 DEM za kilogram, “griz" maline 2,20, “bruh" 2,40, “blok" 1,30 nemackih maraka za kilogram. Izvozne cene kupina su: 2,40 DEM (rolend), 1,80 (konfitura), 1,20 DEM (blok). Visnje bez kospe moraju se izvoziti bar za 2,60 maraka, visnje sa kospom 1,20 DEM, visnje bez kospe (blok) 1,60 DEM, pasterizovane visnje 7,5 maraka, prehladjene visnje za dalju preradu 1,80 DEM.

Na sastanku izvoznike je predvodio “Jugopetrol", a zadruge i kombinati u saradnji sa njima mogu racunati na devizne avanse sa kamatom od 1,5 odsto na mesecnom nivou, sto je povoljnije od kredita poslovnih banaka.

B. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /