sreda, 24. jun 1998.

DR NOVAK KILIBARDA PREDLAZE NACIN ZASTITE CRNE GORE OD EVENTUALNIH VOJNIH UDARA NATO

Policijom onemoguciti akcije VJ

Predsednik Narodne stranke smatra da u crnogorskom Ustavu ima osnova za upotrebu policije radi onemogucavanja vojske da deluje protiv NATO snaga sa teritorije Crne Gore

Podgorica. - Vlada Crne Gore i Skupstine Crne Gore, treba, i to odmah, da usklade svoje poslove na donosenju zakona, odnosno uredbe sa zakonskom snagom, kako bi MUP Crne Gore zastitio crnogorske aerodrome od moguce namjere VJ da ih upotrijebi u ratne svrhe. Dakle, civilnu upotrebljivost crnogorskih aerodroma treba zastititi policijskim snagama, i o tome cinu zvanicno obavijestiti Savjet bezbjednosti, Kontakt grupu i sekretara NATO pakta g. Havijera Solanu, izajvio je dr Novak Kilibarda, predsjednik Narodne stranke, na juce odrzanoj konferenciji za novinare.

Zamoljen od novinara da precizira da li se, osim aerodroma, njegov predlog odnosi i na sve druge vojne objekte koji bi mogli biti iskorisceni za sukob sa snagama NATO na teritoriji Crne Gore, dr Kilibarda je kratko kazao: “Bas tako".

Predsjednik Narodne stranke smatra da Ustav Crne Gore “otvara prostor" za ono sto je predlozio, i da “Crna Gora moze suvereno da odlucuje kako ce upotrebljavati policijske snage da bi se zastitili ljudski zivoti i imovina".

- Posebno opravdanje odluke koju predlaze Narodna stranka naglasava cinjenica da je referendum u Sribji, kojim je zabranjeno strano arbitriranje u rjesavanju kosovskog problema, plebiscitarno potvrdilo uvjerenje Slobodana Milosevica da je Kosovo iskljucivo unutrasnji problem Srbije. Dokle se god taj problem tako tretira, crnogorska vlast, na osnovu Ustava Crne Gore, duzna je da zastiti gradjanstvo od vojnog udara Atlanskog pakta, koji je izvjestan, kazao je dr Kilibarda.

D. V.

Savet regrutima

Regrutima iz Crne Gore koji su napustili jedinice u strahu da budu prekomandovani na Kosovo, i onima koji imaju namjeru da to ucine, dr Kilibarda je uputio savjet da se jave vojnoj komandi u Crnoj Gori, i izraze zelju da vojni rok sluze dalje na podrucju svoje republike.

Povod za ovaj savjet bilo je obracanje dr Kilibardi roditelja vojnika koji je napustio kasarnu VJ u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /