cetvrtak, 25. jun 1998.

SOLANA ZATRAZIO OD RUGOVE DA OBNOVI PREGOVORE S BEOGRADOM

Rugova za medjunarodni protektorat na Kosovu

Kinkel danas u Bonu razgovara sa liderom kosovskih Albanaca i njegovim pregovarackim timom

Brisel, FoNet. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana zatrazio je juce od lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove da odmah obnovi razgovore sa jugoslovenskom vladom, rekavsi da njegov cilj - nezavisnost Kosova, ne dolazi u obzir, javljaju agencije. Tokom polucasovnog razgovora u sedistu NATO u Briselu, Solana je Rugovi rekao "jasno...kategoricno" da medjunarodna zajednica ne podrzava nezavisnost srpske pokrajine. "Generalni sekretar je jasno stavio do znanja dr Rugovi da bi trebalo odmah da se vrati za pregovaracki sto bez ikakvih uslova i vrati se trazenju pregovarackog resenja", izjavio je novinarima zvanicnik NATO.

Rugova, u odvojenom saopstenju novinarima, nije pominjao obnavljanje razgovora, vec je insistirao na svom zahtevu za nezavisnoscu (Kosova), rekavsi da bi to bilo opravdano jer je Kosovo deo zemlje - Jugoslavije - koja se "raspala". On je trazio intervenciju snaga NATO i da Kosovo postane demilitarizovan medjunarodni protektorat pre nego sto dobije punu nezavisnost. Solana mu je rekao da NATO ne prihvata stav da je nezavisnost opravdana.

U Bonu je juce saopsteno da ce sef nemacke diplomatije Klaus Kinkel danas primiti lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu i clanove njegovog tima za pregovore s Beogradom. U saopstenju se kaze da ce u sredistu paznje razgovora Kinkel - Rugova biti stanje na Kosovu i problemi izbeglica - posledice kosovske krize na okolne zemlje, opasnost od radikalizacije na albanskoj strani i sanse za obnavljanje dijaloga izmedju Beograda i Pristine. Sustina iza tih diplomatskih floskula svodi se na to da je Bon, u kontaktima s Moskvom, preuzeo obavezu da smiri aspiracije kosovskih Albanaca i privoli ih na dijalog u kome cilj nece biti otcepljenje Kosova od Jugoslavije, nego autonomija u okviru Jugoslavije.

Holbruk danas kod Milosevica

Beograd, Beta. - Specijalni izaslanik predsednika SAD Ricard Holbruk doputovao je sinoc iz Pristine u Beograd. Kako saznaje Beta u diplomatskim izvorima u Beogradu, on ce se ponovo sastati sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem najverovatnije danas pre podne.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /