cetvrtak, 25. jun 1998.

IZJAVA KIRE GLIGOROVA U STIPU

Skoplje odbilo zahtev NATO

Skoplje, Beta. - Predsednik Makedonije Kiro Gligorov izjavio je u Stipu da je njegova zemlja odbila zahtev NATO da Kosovo u slucaju vojne intervencije te alijanse bude bombardovano sa vojnog poligona Krivolak u Makedoniji. Gligorov je preksinoc u Stipu rekao da je komandant NATO u Evropi, americki general Vesli Klark, boraveci u Makedoniji nedelju dana pre odrzavanja manevara "Odlucni soko", trazio da Makedonija dozvoli vezbu aviona alijanse u njenom vazdusnom prostoru, ali i da u slucaju intervencije bude iskoriscen poligon Krivolak.

"Ja sam tada istakao svoj licni stav da je u Makedoniji tesko postici tu vrstu saglasnosti. Rekao samo da kao drzava tako nesto tesko mozemo da dozvolimo, jer ukoliko bi to dozvolili, nece nas ni Vardar oprati", rekao je Gligorov. On je objasnio da odluka Skoplja da avionima zapadne alijanse dozvoli prelet kroz makedonski vazdusni prostor proistice i iz obaveza koje Makedonija ima kao clanica NATO programa "Partnerstvo za mir".

"Mi tako olako i bez razloga ne razmisljamo o eventualnim povredama suvereniteta nase drzave. U situaciji kao sto je to bila operacija alijanse 'Odlucni soko', treba imati u vidu da je Makedonija clanica 'Partnerstva za mir", rekao je Gligorov. On je napomenuo da drzave clanice tog programa nemaju ista prava i obaveze kao i clanice NATO, ali da ipak nisu bez ikakvih obaveza. "Mi hocemo sto brze da udjemo u NATO i ako sada u ovoj pripremnoj fazi ne pokazemo razumevanje i dobru volju za neke operacije koje alijansa sprovodi da bi se ocuvao mir na Balkanu i u Evropi, tesko da ce se neko sloziti sa konstatacijom da smo spremni da postanemo clanica alijanse", rekao je predsednik Makedonije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /