cetvrtak, 25. jun 1998.

SLUCAJ MILOSA RATKOVICA IZ PRIBOJA

Kriv za sve garniture

Jedan neobican spor izmedju odbornicke skupstine u Priboju i njenog, sada vec, bivseg sekretara Milosa Ratkovica traje vise od pet godina. Da li je taj neobican spor dobio epilog na poslednjoj sednici opstinske skupstine ili novi zaplet, pokazace sudske instance i vreme. Naime, kako je receno odbornicima opstinske skupstine u Priboju na njihovoj poslednjoj sednici, jos 21. maja 1993. godine tadasnji sekretar opstinske skupstine Milos Ratkovic tek posle nekoliko dana rada na ovim poslovima razresen je duznosti sa obrazlozenjem "da je odbijao saradnju sa tadasnjim predsednikom Opstine, predsednikom Izvrsnog saveta i zbog stvaranja nezdravih odnosa u opstinskoj upravi"!

Vrhovni sud Srbije ponistio je takvu odluku opstinske skupstine u Priboju i presudu Okruznog suda u Uzicu, a ceo predmet ponovo vratio na novo razmatranje. Na novoj raspravi o ovom pitanju na odbornickoj skupstini Milos Ratkovic je tvrdio da je odluka opstinske skupstine nezakonita i izraz samovolje tadasnjih celnika opstinske skupstine u Priboju, sugerisuci odbornicima da dobro razmisle kakvu ce odluku doneti. Iako je opozicija u pribojskom parlamentu zahtevala odgovor o pravim razlozima razresenja sa funkcije sekretara Milosa Ratkovica, sadasnje opstinsko rukovodstvo u Priboju, oliceno u odbornickoj vecini SPS i JUL je istaklo "da je odluka o Ratkovicevom razresenju potrebna iz formalnih razloga". Odbornik grupe gradjana i poznati pribojski lekar internista dr Dragan Cetkovic Gaga je rekao "da znaci za sve ovo sto je bilo kriva je Socijalisticka partija Priboja, zbog vaseg unutrasnjeg razracunavanja, zato smo mi u ovakvoj situaciji i to treba da zna javno informisanje, da se kaze da je ovo stanje zbog toga"! Ratkovic je odbornickom vecinom ponovo razresen duznosti sekretara opstinske skupstine u Priboju, a konacnu rec o ovom neobicnom slucaju donece ipak sudski organi, sto je najavio i sam Milos Ratkovic.

D. P.

SLUCAJ MILANKE KRSMANOVIC-TOBI IZ LESKOVCA

Tukao, pa se obrijao

Milanka Krsmanovic-Tobi, pacijentkinja neuropsihijatrijskog odeljenja leskovacke bolnice, epilepticar, tucena je u noci izmedju 14. i 15. juna, samo zato sto je zamolila dezurne medicinske tehnicare da joj pomognu da ode do nuznika (bila je pod sedativima).

NJen suprug Djerdj Tobi obratio se leskovackom odboru za ljudska prava i dao sledecu izjavu: "Moja supruga je brutalno pretucena, iako je bila bespomocna i u veoma teskom zdravstvenom stanju. Tukao ju je medicinski tehnicar do cijeg imena jos nisam uspeo da dodjem, s obzirom da se suocavam sa zidom cutanja i straha. Dezurni lekar i jedna medicinska sestra (ne zele da im pominjem imena) rekli su mi da je Milanka udarena, dok nacelnik Odeljenja Novica Pavlovic kaze kako to 'nije moguce'. Dve pacijentkinje iz sobe u kojoj je moja zena spremne su da svedoce da je Milanku tukao medicinski tehnicar koji je par dana kasnije, u strahu od mogucih posledica, obrijao bradu. One isticu da je verbalno i fizicko zlostavljanje pacijenata redovna pojava.

U leskovackom SUP kazu kako je za podnosenje prijave kasno, uz lakonsku konstataciju da je Milanka 'mozda zasluzila batine'."

Aktivisti Odbora za ljudska prava iz Leskovca napravili su fotografiju na kojoj se jasno vide tragovi nasilja na licu i vratu Milanke Krsmanovic-Tobi. Fotografija i izjave svedoka upuceni su Fondu za humanitarno pravo, "Amnesti internesnel" i drugim organizacijama koje se bave zastitom ljudskih prava, javlja predsednik ovog Odbora Dobrosav Nesic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /