cetvrtak, 25. jun 1998.

STUPILA NA SNAGU ODLUKA O ZAMRZAVANJU IMOVINE SRJ I SRBIJE U EU

Izuzeta diplomatska predstavnistva i isplate u humanitarne svrhe

Mere se ne odnose ni na isplate socijalnih davanja i penzija iz zemalja clanica EU, pojedincima koji zive u SRJ

Brisel, FoNet. - Odluka o zamrzavanju imovine Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i Srbije u Evropskoj Uniji (EU), doneta 8. juna, stupila je juce na snagu objavljivanjem u sluzbenom listu EU, javlja AFP. Ministri inostranih poslova zemalja clanica EU odlucili su da zamrznu imovinu SRJ i Srbije u znak protesta zbog akcije Beograda protiv kosovskih Albanaca.

Propisom, koji je EU formalno usvojila u ponedeljak, zamrznute su kamate i dividende, ili druge isplate i zarade po tom osnovu. U clanu dva kaze se da se na osnovu odluke zamrzavaju sva sredstva van teritorije SRJ koja su vlasnistvo vlade i/ili Republike Srbije, ukljucujuci i imovinu koja je vlasnistvo administracije i javnih tela na federalnom nivou. Odlukom su, medjutim, izuzeti fondovi koji se koriste za isplatu zarada osoblju u ambasadama ili diplomatskim misijama Jugoslavije ili Srbije u EU i isplate u humanitarne svrhe ili za podrsku EU ili neke od zemalja clanica demokratskim procesima.

Mera se, takodje, ne odnosi na isplatu socijalnih davanja i penzija iz zemlje clanice EU pojedincima koji zive u SRJ. Merom je predvidjeno da su odgovarajuce vlasti zemalja clanica EU ovlascene da zahtevaju od banaka ili drugih finansijskih institucija da obezbede sve neophodne informacije potrebne za prakticnu primenu sankcija, bez obzira na pravila EU o poverljivosti takvih informacija. Komisija EU i zemlje clanice informisace se medjusobno o merama koje su preduzete, a zemlje clanice ce same odluciti koje korake ce preduzeti ako pravila budu prekrsena.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /