cetvrtak, 25. jun 1998.

Okrugli sto o ustavno-pravnom statusu Kosova

Politicari porazili pravnike

Pravni strucnjaci nemaju mogucnosti da bilo sta promene jer je kosovska kriza dosla do tacke posle koje mogu presuditi samo politicka resenja, smatraju ucesnici Okruglog stola

Beograd. - Problem Kosova i Metohije dosao je do faze u kojoj ce biti presudna politicka a ne ustavno- pravna resenja. To bi, u samo jednoj recenici, mogla biti zajednicka nit izlaganja preteznog broja ucesnika jucerasnjeg Okruglog stola "Ustavno-pravni status Kosova i Metohije" organizovanog u Jugoslovenskom udruzenju za ustavno pravo.

Ustavno-pravna struka je nemocna u uslovima politicke moci, narocito ako se ima u vidu da je Kosovo prvorazredno drzavno a ne pitanje politike i vlasti u Srbiji. Utoliko pre sto je na Kosovu odavno suspendovana ustavnost, sto su kosovski Albanci vec razvili svoj paralelan sistem i sto je problem vec internacionalizovan, do te mere da ce ozbiljno ishodiste uslediti tek nakon pregovora i politickih odluka, rekao je profesor Slobodan Samardzic. Po njegovom misljenju, stav o posebnoj federalnoj jedinici moguce je otelotvoriti samo kao nametnuto resenje, mimo Ustava i zakona i pod pritiskom medjunarodnih faktora. Profesor u penziji Branka Jojic predlozila je, kao moguce kompromisno resenje, donosenje Povelje o Kosovu i Metohiji po kojoj bi se status ove pokarjine bazirao na osnovnim nacelima Povelje UN i medjunarodnih paktova i ugovora.

Jedna od ocena profesora Vucine Vasovica je da se kosovska kriza ne moze posmatrati crno-belo jer je "separatizam inspirisan neumesnim cinjenjem jedne rigidne politike". Vasovic smatra da se "problem ne moze shvatiti iskljucivo kao demokratski niti iskljucivo kao drzavni i da ih treba izbalansirati kompromisom". Prakticno, obezbedjivanjem takvog vida autonomije koji ce garantovati drzavnu i teritorijalnu suverenost Srbije ali i stepen autonomije za kosovske Albance veci od novoa koji garantuje kulturna autonomija.

Profesor Milan Paunovic podsetio je na tacku 7. clana 2. Povelje UN po kojoj su ustavima drzava obezbedjene i garantovane nadleznosti na njihovoj teritoriji ali i objasnio da znacajni delovi svih savremenih ustava koji se ticu ljudskih prava moraju, obavezujuce, biti u skladu sa medjunarodnim principima. Stoga Paunovic susgerise da kosovski cvor treba razvezivati prefinjenom kombinacijom - resavanjem u okviru granica Srbije ali po medjunarodnim standardima, uvazavajuci i vazece u svetu priznate dokumente poput stavova Badinterove komisije o nepovredivosti granica ili principa Dejtonskog sporazuma.

Akademik Vojislav Stanovcic naglasio je kako su medjunarodne institucije prihvatile cinjenicu da se o problemu Kosova glavnu rec vodi predsednik Jugoslavije i prihvatile ga kao pregovaraca iako je ustavno nenadlezan jer je to prevashodno politicko i drzavno pitanje koje spada u domen Skupstine ili Vlade. Stanovcic iskljucuje kao neprihvatljivu varijantu resenja na principima federalizma s obzirom da su te ideje kompromitovane raspadom federacija u prethodnom komunistickom sistemu. Jedan od Stanovcicevih predloga je uvodjenje ombudsmana koji bi se, posebno na Kosovu i mesovitim etnickim sredinama, bavio problemima ljudskih prava i prava manjina.

Pitanje svih pitanja

Po misljenju magistra Zoran Lutovca neophodno je sagledati realnu politicku situaciju i odgovoriti na "pitanje svih pitanja": postoji li ozbiljna politicka volja da se Kosovo zadrzi u Srbiji i Jugoslaviji. Vazece principe prava na samoopredeljenje i prava na ocuvanje teritorijalnog integriteta "neophodno je izbalansirati ugradnjom nacela etnickog i istorijskog i u kontekstu zahteva medjunarodne zajednice razraditi modalitete i nivoe funkcionalne, teritorijalne i personalne autonomije", smatra Lutovac.

Pozivajuci se na istorijske argumente, akademik Miodrag Jovicic je osporio kosovskim Albancima da mogu polagati pravo na teritoriju i ponovio svoje, strucnoj javnosti vec poznate, predloge i ideje o regionalizaciji kao dugorocnom resenju problema Srbije i Jugoslavije. U toj podeli sadasnje Kosovo cinila bi dva regiona a po misljenju akademika Jovicica regionalizacija bi morala biti "overena" na ustavotvornoj skupstini.

Od raspustanja Skupstine Kosova u ovoj pokrajini vlada jedno potpuno vanustavno stanje, smatra Slobodan Vucetic, sudija Ustavnog suda Srbije. Sa ustavnog stanovista, strucnjaci bi relativno lako mogli pronaci ustavno-pravno ishodiste za Kosovo oslanjajuci se na resenja koja vec postoje u svetu, ukljucujuci i primenu principa koji vaze u drzavama umesanim u trazenje izlaza iz kosovske krize, rekao je Vucetic i dodao da ce resenje koje se, u skladu sa aktuelnom geopolitickom situacijom, moze ocekivati verovatno biti potpuno drugacije i, sto vreme vise odmice, sve nepovoljnije po Srbiju.

V.Ilic

Model politicki, tehnika pravnicka

Politicka arbitraza ce prisiliti Srbiju na jedan visok nivo autonomije za Kosovo, srazmerno veci istrajnosti srpske strane da i dalje zbegava konkretne predloge, uporno se pozivajuci na suverenost. Vuceticeva procena je da ce "politika izdiktirati model cija ce realizacija biti samo stvar pravne tehnike".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /