petak, 26. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE RICARDA HOLBRUKA U PAUZI RAZGOVORA S PREDSEDNIKOM MILOSEVICEM

Nismo pregovarali u Juniku

Americki diplomata izjavio da je do razgovora s clanovima OVK doslo "posle nekoliko zabuna". Pozeljna promena u odnosima vlasti u Beogradu i kosovskih Albanaca

Kosovo kao Divlji zapad:
Ricard Holbruk juce u rezidenciji
americkog ambasadora u Beogradu

Beograd. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic razgovarao je tokom jucerasnjeg prepodneva sa specijalnim americkim izaslanikom Ricardom Holbrukom o resavanju kosovske krize. Na susretu sa novinarima beogradskih medija, juce posle podne u rezidenciji americkog ambasadora, Ricard Holbruk nije zeleo da razgovara o sastanku s predsednikom Milosevicem, rekavsi da je njegov princip da nikada u javnosti ne raspravlja o ovakvim razgovorima. Prepodnevni deo ovih razgovora trajao je sat i po, rekao je Holbruk, pre nego sto je otisao na nastavak razgovora. U medjuvremenu, americke diplomate su se konsultovale s predstavnicima NATO-a, OEBS-a, kao i sa Vasingtonom.

"Sjedinjene Drzave, Rusija i ostale clanice Kontakt grupe zele da se situacija na Kosovu razresi mirnim putem", rekao je Holbruk. "Medjunarodna zajednica prihvata cinjenicu da je Kosovo deo Jugoslavije i svesna je da i politicki lideri kosovskih Albanaca i naoruzane grupe traze nezavisnost. Medjunarodna zajednica to ne moze da podrzi, jer se izmena granica silom ne moze prihvatiti".

Holbruk je naglasio da je pozeljna promena u odnosima vlasti u Beogradu i kosovskih Albanaca. "Ne zelimo da se mesamo u unutrasnje poslove jedne suverene drzave, ali situacija na Kosovu predstavlja ozbiljnu opasnost za medjunarodni sistem i stabilnost u Evropi. Zbog toga Kontakt grupa, OEBS i Ujedinjene nacije igraju vaznu ulogu u resavanju problema, kao sto i NATO priprema vojnu akciju ako se stanje pogorsa".

Izaslanik americkog predsednika naglasio je da najveca opasnost u ovom trenutku preti od rasplamsavanja sukoba u selu Kijevo, gde i jedna i druga strana imaju kontrolne punktove.

O prekjucerasnjem susretu s clanovima OVK, Ricard Holbruk je rekao: "Selo Junik, u koje smo posle nekoliko zabuna stigli, cuvali su uniformisani ljudi i neki bez uniformi. S njima smo se upustili u razgovor, ali mi smo u Junik dosli da vidimo cinjenice, a nikako ne da pregovaramo. Covek koji nam se predstavio kao oficir za moral dao nam je svoje vidjenje stanja. Bila je veoma zanimljiva diskusija i o njoj sam obavestio drzavnog sekretara. Mi smo na putu razgovarali i sa Srbima na kontrolnim punktovima, jer smo zeleli da cujemo sto vise cinjenica".

Na pitanje da li misli da je OVK moguce staviti pod politicku kontrolu, Holbruk je odgovorio da ne zna. "Nas razgovor s tim ljudima nije implicitno priznavanje ove organizacije, niti su to bili pregovori". Situaciju u zapadnom delu Kosova, Ricard Holbruk je uporedio sa Divljim zapadom, naglasivsi da "lavovski deo" odgovornosti za eskalaciju nasilja lezi na "srpskim snagama bezbednosti".

V. Radomirovic

Nije bilo pucanja na kolonu

Ricard Holbruk je izjavio da nije tacno da je na kolonu u kojoj je bio i njegov automobil prekjuce pucano. "Tokom celog dana nisam cuo ni jedan jedini pucanj. Ako je nekog pucanja i bilo, to je verovatno bilo samo pozoriste za novinare".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /