petak, 26. jun 1998.

DOGOVOR RICARDA HOLBRUKA I NIKOLAJA AFANASJEVSKOG

Medjunarodni posmatraci sledece nedelje na Kosovu

Predsednik Milosevic je obecao nesmetan pristup pokrajini ovoj misiji, rekao je americki izaslanik

Beograd. - Tokom susreta s novinarima beogradskih redakcija, americki izaslanik Ricard Holbruk najavio je da ce od sledece nedelje na Kosovu boraviti medjunarodni posmatraci. “Sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Nikolajem Afanasjevskim razgovarali smo o posmatracima na Kosovu, u skladu sa saopstenjem posle susreta Jeljcin-Milosevic. Napravicemo zajednicki multinacionalni posmatracki tim kojem je predsednik Milosevic obecao nesmetan pristup pokrajini. Ova posmatracka misija pocece da radi tokom naredne nedelje i predsednik Milosevic je rekao da ce nas podrzati", naglasio je Holbruk.

On je kazao da ne ocekuje nikakav napredak u pregovorima ove nedelje. “Ovo je veoma tezak proces. Kosovo nije isto sto i Bosna, stanje je mnogo kompleksnije. Srpske snage bezbednosti su, po nasim saznanjima, ucinile neke uzasne stvari na zapadnom Kosovu, na sta je odgovorio naoruzani albanski narod i mozda ponekad inicirao akciju i ovo ce eskalirati u opsti rat ako ne dodje do prekida vatre", zakljucio je ambasador Holbruk.

Na pitanje da li se moze desiti da OVK ucestvuje u pregovorima, on je rekao da to zanima i medjunarodnu zajednicu, ali da pre bilo kakvog odgovora na ovo pitanje Albanci s Kosova moraju da odrede ulogu OVK u svom politickom zivotu.

Zajedno s americkim ambasadorom u Skoplju i imenovanim posrednikom izmedju Beograda i kosovskih Albanaca, Kristoferom Hilom, Ricard Holbruk ce danas pre podne ponovo boraviti u Pristini, pre nego sto otputuje za Atinu.

V. R.

Milosevic se nije promenio

“Ne primecujem nikakvu razliku kod Milosevica u odnosu na period pre i za vreme Dejtona. Ambasador Hil i ja smo s njim proveli mnogo sati tokom poslednje tri godine i on se nije fundamentalno promenio", rekao je Holbruk.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /