petak, 26. jun 1998.

IZVESTAJ AGENCIJE ROJTERS

OVK zauzela rudnik Belacevac

Belacevac, Beta-Rojters. - Pripadnici ilegalne “Oslobodilacke vojske Kosova" (OVK) zauzeli su vazan rudnik uglja Belacevac zapadno od Pristine i otpoceli da patroliraju u toj oblasti, javila je juce agencija Rojters, pozivajuce se na izjave svedoka. “Stojimo na ovom grebenu i u pozadini mozete da vidite Pristinu. Ubrzo cemo ja i moja jedinica biti u Pristini i moci cete da nas tamo intervjuisete", izjavio je reporteru ove agencije dvadesetsedmogodisnji lokalni komandant OVK koji se predstavio kao Muja.

“Ovo mesto smo zauzeli bez borbe. Srbi su od njega digli ruke jer im je moral veoma nizak. Srbi su iz ovog rudnika izvlacili svo blago i slali ga u Srbiju, a nama su ostavljali brdo djubreta. Sada je rudnik nas i njegovo bogatstvo pripada Albancima", dodao je ovaj pripadnik OVK. Rojters navodi da je OVK u ponedeljak zauzela rudnik, kao i sela Belacevac, Grabovac i Hade.

“OVK, gerilska vojska u nastajanju, od marta kontrolise vise od 30 odsto teritorije pokrajine, a etnicki Albanci se OVK pridruzuju brze nego sto preko granice sa Albanijom mogu da prokrijumcare oruzje i municiju za novopridosle borce", navodi agencija i dodaje da je rudnik Belacevac vec treci dan zatvoren, a da su “oficiri OVK izrazili nadu da ce uspeti da za dan-dva ponovo pokrenu proizvodnju". Kako prenosi agencija, “predstavnici OVK izjavili su da ce u ponovo otvorenom Belacevcu raditi svi Albanci koji su tu nekada radili, a koje budu mogli da pronadju, kao i Srbi koji zele da se vrate, a cija ce bezbednost, kako su rekli, biti zagarantovana".

Rojters navodi da je lokalni komandant OVK Muja, inace “rodjen u oblasti Belacevca, bivsi politicki zatvorenik i veteran iz ratova u Hrvatskoj i BiH gde se borio protiv srpskih snaga", i dodaje da “on i sestoro clanova njegove jedinice, medju kojima je i njegova dvadesettrogodisnja zena Flora u ratnim uniformama sada patroliraju ovim krajem u prastarom otvorenom dzipu".

“Pobedicemo jer smo spremni da umremo za Kosovo, a Srbi nisu. Deset godina nismo mogli da se vozimo ovim putevima, nasim putevima, a da nas ne maltretira i prebija srpska policija. Sada mi kontrolisemo puteve i oni ih nikada nece povratiti", rekao je Muja, a prenosi agencija Rojters.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /