petak, 26. jun 1998.

IZJAVA NEIMENOVANOG ZAPADNOG DIPLOMATE

Moguca skora ofanziva jugoslovenskih snaga

Pristina, Beta-Rojters. - Pobunjeni kosovski Albanci koji su od marta zauzeli trecinu Kosova mogli bi da predju u povlacenje isto onako brzo kao sto su i napredovali ukoliko jugoslovenske snage predju u ofanzivu, izjavio je juce jedan zapadni diplomata, a prenosi agencija Rojters.

“Nedostatak zestokog odgovora Beograda u mnogim oblastima gde je Oslobodilacka vojska Kosova aktivna, zagonetan je iako ga mi svakako pozdravljamo", izjavio je ovaj zvanicnik koji se trenutno nalazi u Pristini. “Ako uzdrzanosti Beograda dodje kraj, mnoge jedinice OVK ce doziveti teske trenutke u oblastima u kojima trenutno nema borbi. Zrtve i stete na albanskoj strani ce biti velike, a to nece okoncati konflikt vec ce ga samo pogorsati", dodao je ovaj diplomata koji je zeleo da ostane anoniman. Rojters navodi da su “ekonomske sankcije, pretnja vazdusnim udarima i slanje trupa NATO mozda za trenutak vezale Milosevicu ruke dok Holbruk ide od Beograda do Pristine pokusavajuci da napravi cudo". Medjutim, kako ocenjuje ova agencija, moze se ocekivati da ce “Milosevic uskoro uzvratiti i napasti jedinice OVK, posebno duz glavnih puteva i da ce upotrebiti svu potrebnu silu da bi izvojevao brzu i jasnu pobedu".

“Lako naoruzani i lose obuceni etnicki Albanci poznaju teren na kome se bore i imaju izvrstan moral, ali nece moci da se nose sa jedinicama jugoslovenske vojske i borbenim helikopterima ako i kada oni dodju", ocenjuje Rojters. “Kada pogledate na mapu u celini - trenutno postoji zatisje sto Holbruku ostavlja tracak nade. Ukoliko Milosevic krene u ofanzivu to ce dovesti do produzetka sukoba sa znatno vecim sansama za uvlacenje u sukob Albanije i Makedonije. Po mom misljenju, ovde je rec o danima, a ne nedeljama, pre nego sto Srbi uzvrate napad", zakljucio je neimenovani zapadni diplomata u izjavi za Rojters.

Sastanak Kontakt grupe 1. jula u Bonu

London, FoNet. - Britanski Forin ofis potvrdio je juce da ce se predstavnici sestoclane Kontakt grupe sastati u Bonu 1. jula, kako bi ponovo razmotrili situaciju na Kosovu. Kako javlja AFP, sastanak ce biti odrzan na nivou politickih direktora ministarstava spoljnih poslova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /