petak, 26. jun 1998.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Sumrak medjunarodnog javnog prava

Sadasnja situacija na Kosovu pod kontrolom. Albanski teroristi su razbijeni i kod njih posle poslednjih sukoba u Decanima vlada lose raspolozenje, smatra Vojislav Seselj, lider radikala

Beograd. - Izazivacki, javni susret Holbruka sa predstavnicima kosovskih terorista potvrdjuje vec ranije izjave radikala da SAD, njihova vlada, obavestajna sluzba i vojna sila , direktno osmisljava i finansira sve teroristicke akcije na Kosovu, rekao je Vojislav Seselj na jucerasnjoj konferenciji za stampu SRS. Ovaj susret predstavlja sumrak medjunarodnog javnog prava kad se predstavnik jedne zemlje javno susrece sa teroristima. Sa Amerikancima ne treba voditi vise nikakve razgovore jer oni svojim postupcima direktno prete drzavnom suverenitetu, a potezima u RSK i RS su dokazali da su osvedoceni neprijatelji srpskog naroda, rekao je Seselj.

Ne bih razgovarao sa Holbrukom

Nisam ja sudija da bilo koga osudjujem: Predsednik sasmostalno odlucuje sa kime ce da se sastane, ali da sam ja na njegovom mestu nikad se ne bih sastao sa Holbrukom, je Seseljev odgovor na pitanje da li osudjuje susrete Milosevica i americkog ambasadora u UN.

Na pitanje novinara da li se moze ocekivati organizovan odlazak srpskih dobrovoljackih jedinica na Kosovo, slicno slucajevima u Hrvatskoj i Bosni, Seselj je odgovorio da su Srpski radikali spremni da se masovno odazovu mobilizaciji ali da nikad nisu samostalno delovali, vec u okvirima policije i vojske. Kosovo i Metohija nije teritorija gde ne funkcionise drzavna vlast Srbije i Jugoslavije. Vojska i policija savesno obavljaju svoje obaveze svako u svojoj nadleznosti, vojska u ocuvanju granica, policija u obracunu sa teroristima unutar drzavne teritorije.Ako treba dodatno angazovanje snaga radikali ce se odazvati u okviru nadleznih institucija ali angazovanje stranackih vojnih formacija bi imalo negativne posledice posebno u Savetu bezbednosti jer bi to bio dokaz ne funkcionisanja drzavne vlasti.

Bez dejtonske formule

Za Kosovo ne dolazi u obzir nikakva Dejtonska formula, rekao je Seselj. Na referendumu je odluceno da se o Kosovskom pitanju odlucuje bez stranog mesanja. Razgovori predsednika Milosevica sa stranim funkcionerima su samo razgovori koji za posledicu nemaju strano institucionalno mesanje, rekao je Seselj.

Za sadasnju situaciju bi se uglavnom moglo reci da je pod "kontrolom", albanski teroristi su razbijeni i bez ozbiljnijih formacija i kod njih posle poslednjih sukoba u Decanima vlada lose raspolozenje. Raduje principijelna politika Rusije koja je odbila bilo kakve akcije protiv Srbije i Jugoslavije, koja polako pocinje da dobija sve vecu podrsku a dokaz je i odbijanje Makedonije da pruzi "usluge" svoje teritorije za eventualno strano vojno mesanje u Jugoslaviji. SRS je za demokratski princip od koga ne odstupa, i za razgovore je sa politickim partijama koje bi bile pravi predstavnici Kosovskih Albanaca. U interesu svih je da dodje i do njihovog ravnopravnog ucesca u vlasti pocevsi od lokalnog preko pokrajinskog do republickog i saveznog nivoa, ali pregovora sa teroristima i partijama koje saradjuje sa njima nece biti. Iako postoji sumnja u povezanost vodecih albanskih politickih partija sa teroristima za sad nema konkretnih dokaza o njihovoj saradnji a u slucaju da se pojave neki dokazi kroz institucije sistema snosice odgovarajuce posledice, rekao je Vojislav Seselj na kraju konferencije za stampu.

S. Raseta

Akumulacija funkcija

Na jucerasnjoj konferenciji za stampu Seselj je potvrdio da je izabran u UO Pravnog fakulteta, da je Vucic clan UO Filozofskog fakulteta, a da su obojica clanovi UO BU.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /