petak, 26. jun 1998.

U NISU I JUCE PROTESTOVALA MANJA GRUPA RODITELJA VOJNIKA KOJI SLUZE VOJNI ROK NA KOSOVU

“Sinovi su vam zdravi"

Nis. - Grupa od 13 roditelja vojnika koji sluze vojni rok na Kosovu i Metohiji i juce je protestovala ispred komande Trece armije Vojske Jugoslavije u Nisu.

“Upravo sam dosao sa Kosova gde sam obisao vase sinove. Oni su zdravi, pravi i stabilni. Kupaju se jednom nedeljno i veoma su zadovoljni hranom koja je pojacana zbog terenskih uslova u kojima se nalaze", rekao je pomocnik komandanta Trece armije za informisanje pukovnik Mirko Starcevic, roditeljima u Domu Vojske Jugoslavije.

Pukovnik Starcevic je zatrazio imena prisutnih roditelja i njihovih sinova kako bi im kada sledeci put bude dosao sa Kosova doneo i pisma. “Vasa deca nece imati nikakvih problema zbog toga sto ste mi dali njihova imena. To vam garantujem svojom cascu i pljunite me ako ne bude tako", rekao je Starcevic roditeljima koji su javno izrazili bojazan da ce njihovi sinovi imati problema nakon cega su odlucili da mu daju spisak imena.

Roditelji vojnika su potom izneli zahteve da se zameni vojni sastav koji se sada nalazi na Kosovu i jugoslovensko-albanskoj granici da sinove kao dobrovoljci zamene njihovi ocevi i da vojnici ne mogu duze od pet meseci boraviti na podrucju Kosova i Metohije. Pukovnik Starcevic je uredno zapisao ovakve zahteve i obecao da ce o njima razgovarati sa “nadleznima".

Neki od prisutnih su javno pozvali sve roditelje i rodbinu vojnika koji se nalaze na sluzenju vojnog roka na Kosovu i Metohiji da se od narednog ponedeljka okupe u sto vecem broju ispred komande Trece armije u Nisu. “Deca nam se nalaze u obrucu i moramo im pomoci", porucio je on.

Z. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /