petak, 26. jun 1998.

DR DUSAN JANJIC, NAUCNI SARADNIK INSTITUTA DRUSTVENIH NAUKA O PERSPEKTIVAMA VOJSKE JUGOSLAVIJE

Milosevicu potreban NATO da bi dokusurio armiju

Nikad nije bilo politicko-ideoloske transformacije i to je onaj segment koji omogucava jugoslovenskom predsedniku da manipulise vojskom, u kojoj se jos smatra da postoji jedna licnost cije se naredbe moraju izvrsavati bas kao u vreme bivse SFRJ

Transformacija Vojske Jugoslavije nije izvrsena ni u planiranom, a kamoli u pozeljnom okviru koji je neophodan da bi opstala i prezivela. Glavni krivac, mada ne i jedini, za to je jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic, kaze u razgovoru za “Nasu Borbu" dr Dusan Janjic, naucni saradnik Instituta drustvenih nauka.

Prema njegovim recima, prva vazna stvar je to sto reorganizacija prostora delovanja Vojske Jugoslavije nije dosla do stepena profesionalizacije u kome bi neminovno doslo do redukcije u njoj. To podrazumeva profesionalnije obucavanje vojnika, skracenje odsluzenja vojnog roka, jer samo profesionalna vojska moze da iznese profesionalne zadatke, istice dr Janjic.

Druga vazna stvar koja bode oci jeste nepostojanje federalnog konstitutivnog vrha, koji bi se redovno sastajao i odlucivao o radu Vojske Jugoslavije. Za takvo stanje krivicu snose mnogobrojni faktori, ali glavna krivica lezi na jugoslovenskom predsedniku koji se, uzgred budi receno, identicno ponasao i dok je bio na celu Republike Srbije.

Posebno vazan segment u obecanoj, a nikad izvrsenoj transformaciji vojske, je tvz. politicko ideoloski okvir. Nikad nije bilo politicko ideoloske transformacije i to je onaj segment, karika, koja omogucava Milosevicu da manipulise vojskom. Naime, u VJ se jos smatra da postoji jedan covek, jedna persona, kojoj se mora verovati i cije se naredbe moraju izvrsavati, bas kao i u vreme bivse SFRJ.

Nema svesti da je to vreme - proslost i da se moramo okrenuti buducnosti. Bivsa Vojska delovala je u uslovima, kada je drzava imala dvadeset miliona stanovnika i nalazila se izmedju dva vojno suprotstavljena bloka - Varsavskog i NATO pakta. Danas imamo deset miliona stanovnika i jedan blok - zapadnoevropsku vojnu alijansu i to VJ konacno mora primiti k znanju, naglasava dr Janjic.

Prema njegovoj proceni, vazan element, kojim manipulise Milosevic i drzi Vojsku Jugoslavije u stanju globalne psihoze, jeste “permanentno stanje gradjanskog rata". To je slucaj sa celokupnim drustvom, ali sa vojskom narocito. U VJ postoji veliki broj oficira, generala koji su optereceni brojnim problemima oskudice, povredjenim ponosom, sto ih cini labilnijim i podloznijim manipulacijama. Nije slucajno sto jugoslovenski predsednik cesto menja ili, pak, rotira generale, sto izaziva dodatnu pometnju medju njima. To pokazuje i dokazuje da Milosevic ne veruje Vojsci Jugoslavije, a onome kome ne veruje, logicno zeli nestanak, objasnjava dr Janjic

Medjutim, ogroman deo uticaja koji je Milosevic izgradio uspeo je zahvaljujuci bas Vojsci, tako da mu je potreban neko treci da je unisti. A to je NATO. Ocito je, naime, da problem sa vojskom, jugoslovenski predsednik ne moze resiti, tako da mu u te svrhe moze posluziti oruzani sukob na Kosmetu. Ukoliko dodje do napada NATO pakta na Kosmetu, nije izvesno kako ce vojska reagovati, mada je svesna koga ima za neprijatelja. Ukoliko odgovori na napade, to ce biti njen kraj, smatra dr Janjic.

Milosevic moze, naravno, da resi problem vojske i na drugi nacin, ali sam skeptik - kao sto Staljin nije mogao da resi problem lekara, ni Milosevic ne moze problem oficira. Zapravo, u pitanju je nemoc njegove politike balansiranja i manipulisanja da prezivi, jer nije dovoljno “politicki jak". U tom smeru , on je izazivao ratove, pocev od Slovenije, pa evo sad na Kosmetu, ali taktika “izazovi veci sukob, da bi resio manji" nije dala rezultat, ocenjuje dr Janjic.

Stoga bi zapadne diplomate trebalo da prestanu igru na “Milosevicevu kartu" i okrenu se drugim institucijama i strukturama. U pregovore bi svakako morali da ukljuce i druge clanove Vrhovnog saveta odbrane, (Djukanovica, Milutinovica, generala Perisica), ali i politicki vrh SPS, kaze dr Janjic.

Prema njegovoj proceni, blizi se vreme razresenja drame na Kosovu, a analize, kako domacih tako i stranih analiticara pokazuju da bi konacan razracun u juznoj srpskoj pokrajini mogao da se ocekuje vec u avgustu, mada je konacna odluka, ipak, u americkim rukama, zakljucuje dr Janjic.

N. Preradovic

Rugova mora da se ugleda na Arafata

Postoji izvesna opsednutost licnoscu predsednika Milosevica, za koga se smatra da drzi kljuceve kosovskog problema u rukama. To prosto nije tacno, jer jugoslovenski predsednik ne sme i ne moze u ovom trenutku da udje u pregovore sa Oslobodilackom vojskom Kosova. Naime, mora se pronaci albanski lider, koji ce biti garant OVK. Ko je ta licnost - ne znam, jer cinjenica je da u toj vojsci postoje sledbenici i Rugove, ali i Demacija, Hisenija, Zimberija.... Smatram da je, ipak, prva adresa Ibrahim Rugova. Naime i Arafatu je, svojevremeno, dat mandat da sredi stanje u palestinskoj vojsci. Isto mora da uradi Rugova, a Amerikanci treba da budu garant da ce to tako biti, ocena je dr Janjica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /