petak, 26. jun 1998.

Veliko spremanje na univerzitetu

Olga Nikolic

Jagos Puric, Svetolik Avramov i Radmila Bakocevic prvi su profesori koji su postavljeni na rektorska mesta iskljucivo voljom vlasti u Srbiji. Dvojici kolega je samo produzen rektorski staz u Nisu i Kragujevcu zato sto je rezim tako hteo, ali je njihova pozicija ipak drugacija, zato sto oni iza sebe imaju, makar i formalnu, podrsku fakultetskih veca.

Kako ce se "novi prvi ljudi" snaci u upravo dodeljenim ulogama videce se vec pri prvom izazovu, kad se bude insistiralo na potpisivanju famozne izjave lojalnosti na kojoj insistiraju (i dalje neimenovani) autori Zakona o univerzitetu. Ukoliko tada veci broj profesora i saradnika, kako se najavljuje, ne stavi svoj paraf na ponudjeni dokument, da li ce rektori i dekani - koji ce narednih dana takodje biti imenovani - postupiti iskljucivo kao cuvari drzavnih interesa?

Nema sumnje da se sa partijskim kadrovima na kljucnim univerzitetskim mestima ostvaruje pre svega teznja JUL za dominacijom u akademskoj oblasti, jer ta htenja nikad nisu ni skrivana u javnosti. Naprotiv, u svakoj prilici glavni ideolog zajedno sa svojim partijskim drugovima, isticala je nameru levog bloka da po svaku cenu "sacuva" univerzitet.

Univerzitetski profesori, mahom u prestonickim akademskim krugovima, jos uvek se nadaju da "levica koja zna sta joj radi desnica" nece moci da nadje dovoljno ljudi koji ce pristati pod ovakvim okolnostima da budu dekani i clanovi upravnih i nadzornih odbora - jer postojeci normativni okvir nekima lici na skretnicarsko- sprovodnicko mesto za direktive "odozgo", bez povratnog imputa. Ovi entuzijasti smatraju da ce se takve osobe tesko naci u njihovim kolektivima, bez obzira na ideolosku potku kojom su zadojeni. Da takva stanovista stoje na staklenim nogama pokazuju vec prva postavljenja koja su izvrsena bez problema.

Sudeci po izjavama predsednika SRS (i potpredsednika vlade), ova stranka ce svakako biti udarna pesnica JUL. Ima vec dovoljno svedoka kako prolaze oni koji se suprotstavljaju dr Seselju i SRS, a posto su radikali sada i vlast, oni ce morati svom snagom da brane i poteze pokreta kome je glavni ideal da sprovede reformu u kojoj ce svim "levim" ljudima biti "lepo, lepse i levlje".

U Srbiji nije potrebno da se zamene kompletni rektorsko-dekanski timovi, iskustvo pokazuje da je dovoljno posmenjivati najeksponiranije oponente vlasti i te "bastione" popuniti proverenim partijskim drugovima. Clanovi upravnih i nadzornih odbora koji treba da se promovisu u narednih desetak dana, na tim fakultetima postace svakako oni koji su svoj neprikosnoveni autoritet zasnovali na vlasti.

Nije nikakva tajna, za vlast je najvazniji Beogradski univerzitet, najstariji i najveci u drzavi, jer kontrola nad njim, znaci drzati sve konce u svojim rukama. "Uspavani dzin" budio se nekoliko puta u svojoj istoriji i svaki put izazivao manje ili vece potrese. I sami profesori tvrde da je "zabokrecina" u ovoj akademskoj ustanovi duboko ukorenjena - ipak, niko nije sasvim siguran sa kolikom zestinom necastivi ponovo moze da se vrati na BU i ustalasa akademsku i gradjansku javnost. Otuda, valjda i najave o deobi ovog univerziteta na vise manjih jedinica. Taj potez ima smisla, jer bi te "ourice" bilo lakse i slomiti i umiriti. Otuda se moze pretpostaviti da je sledeci potez vlasti "umnozavanje" Univerziteta u Beogradu.

Hoce li BU preziveti? Hoce. Za to ce se postarati JUL i njeni glavni saveznici u pospremanju univerziteta po Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /